DAGKRANT #5: HET ONBEKENDE

DAGKRANT #5: HET ONBEKENDE

DINSDAG 15 JUNI

Het onbekende

Waar hebben we het over als we het hebben over het onbekende? Zoeken naar het onbekende is zoiets als de stilte benoemen: als je het doet (of vindt), verdwijnt het. Toch een poging, in een opsomming van enkele observaties die met het onbekende te maken hebben, het thema van deze vijfde digitale dagkrant.

Nu ieders gezicht verstopt zit achter een masker, blijkt iemand die je dacht te herkennen bij de Jumbo in Formerum heel iemand anders te zijn. Een tegemoetkomende fietser zwaait driftig naar je, en hoe hard je terugzwaait staat in recht evenredig verband met hoe hard je diegene niet herkent. Een dagkrantredacteur zei tegen een wat breed fietsend tweetal op strenge toon dat ze wel heel breed fietsten, omdat hij dacht ze te herkennen. Na ze ingehaald te hebben bleken de twee vrouwen twee volstrekt onbekenden te zijn. Een andere dagkrantredacteur ontmoette Anouk van Kolfschoten bij het Duinmeertje van Hee. Beiden het idee hebt dat ze elkaar ergens van kenden. Maar waarvan dan? Ook met behulp van het internet kwamen ze er later niet achter waarvan.

Als je het over het onbekende hebt, heb je het vaak over de toekomst. Wetenschappers schetsen een grimmig beeld voor de komende decennia, zeker indien er geen grove maatregelen worden genomen. Een voorstelling van Gouden Haas biedt inzichten over het antropoceen die jij, trouwe lezer, misschien al eens beseft had, maar door spel en setting geeft dit gezelschap die inzichten een lading die je doet afvragen of er überhaupt iets is wat je echt zeker weet.

Uit diverse handen hoorden wij verhalen over hoe Oerol-liefhebbers, die met volle liefde en enthousiasme vorig jaar alweer een huisje boekten voor Oerol 2021, het eiland nu opnieuw ontdekken, nu ze eindelijk eens tijd hebben om rond te kijken en te fietsen, zonder de tijdsdruk van een spoedig startende voorstelling. Maandagmiddag werd door velen bijvoorbeeld uitgebreid stilgestaan langs een fietspad tussen West aan Zee en Griene Polle, om daar de wilde paarden te aanschouwen en op de gevoelige plaat vast te leggen.

Veel is ook gewoon bekend: op Het Imaginaire Eiland vind je ook vandaag weer digitale voorstellingen, films en meer. Alles wordt door jou vanaf een scherm bekeken, en de makers voelen jouw aanwezigheid. En van negen tot twee luister je, net als wij, naar Radio Oerol.


Dinsdag 15 juni 2021

Programma vandaag

10:15-10:17

2 min

Vangst van de dag

Jennifer en Dean vertellen je in 2 minuten wat je niet mag missen op Het Imaginaire Eiland.

09:00-14:00

300 min

Radio Oerol met Gian van Grunsven

Word wakker op de golven van Radio Oerol! Beleef het Festival via gesprekken met artiesten, medewerkers en eilanders, dagelijks van 9.00-14.00 uur.

12:00-13:00

60 min

Het Geluid Vaart (Aflevering 4) - PolakVanBekkum

Podcast van de daverende stilte van Terschelling, een luisterervaring. Even realistisch als imaginair.

19:25-19:50

25 min

Opium op Oerol

Tijdens Opium op Oerol van AVROTROS ontvangt Cornald Maas iedere dag een bekende schrijver op Terschelling. Met Connie Palmen, Saskia Noort, Mano Bouzamour, Arthur Japin en Hanna Bervoets.

20:00-20:45

45 min

MOMO presenteert: Anne-Fay (muziekconcert)

Ga mee op reis langs de diaspora van haar familie af langs Aruba, Curaçao, Suriname en Ghana om muziek te maken over haar roots vanaf Terschelling.

20:00-20:30

30 min

Talks - De avond in met Jennifer en Dean

Jennifer Muntslag en Dean Bowen nemen je mee naar wat er rondom Oerol op Terschelling gebeurt, met livemuziek en unieke beelden/momenten die je normaal niet ziet.

21:00-23:00

120 min

Untitled_2021 - Nineties Productions - TRY-OUT

Een live gespeelde online voorstelling over interconnectiviteit gebaseerd op het gedachtegoed van o.a Donna J. Haraway, vanaf Terschelling.

09:00-10:00

60 min

Wakker worden op de golven van Radio Oerol

Open je zintuigen en tune in op Radio Oerol in de morgen: maandagmorgenmuziek, momenten van meditatie en het dagelijkse ochtendverhaal om 09:45uur, vandaag van storyteller Duncan B. Carew-Jones.

10:00-11:00

60 min

Goedemorgen Oerol!

Adem het eiland in: Gian praat deze ochtend met theatermaker Ritzah Statia, naar aanleiding van haar krachtige performance Kibra Silensio, over verschillende soorten stiltes en pogingen die te doorbreken, over taboes, vrouw- en vrij zijn.

11:00-12:00

60 min

DJ Jasmine Perez!

Volume omhoog: DJ Jasmine Perez (Kibra Silensio) draait live vanuit Radio Oerol’s tent haar favoriete platen!

12:00-12:30

30 min

Podcast Radio WaterRuis #1

Als je over het strand loopt hoor je het ruisen van de zee. Maar heb je je ooit afgevraagd wat er aan de andere kant te horen is? Radio WaterRuis is een vierdelige podcast serie van kunstenaar Noortje Sanders (Oerol Lab).

12:30-13:30

60 min

LUNCH LAB

Bij LUNCH LAB onderzoeken Mara van Nes (Talks – Vurige Gesprekken) en Gian van Grunsven hoe de makers van Oerol Lab ons met andere ogen naar het eiland doen kijken.

13:30-14:00

30 min

De dag in

Een vooruitblik op de imaginaire festivalavond, natuurinspiratie van Bosbeweging en nog tijd voor dat ene verzoeknummer, en dan: de dag in op de echo van Radio Oerol!

Leestijd: 2 minuten

De Grenzen Voorbij - deel 1

Zowel theatergroep Gouden Haas als Nineties (te zien op Het Imaginaire Eiland) lieten zich voor hun voorstellingen inspireren door de feministische wetenschapper en schrijver Donna Haraway. Ze laten je nadenken over wat er nog niet is en geven je een heel nieuw wereldbeeld. In een tweeluik verkennen we invloed van Haraway op hun werk en wat ze willen vertellen, met in dit deel: Nineties (of: digitalisering als natuurverschijnsel)

Tekst: Aybala Carlak, Fotografie: Nichon Glerum, Videografie: Jonathan Sipkema

Lees meer

Waarom denken wij eigenlijk dualistisch? Waarom denken we in termen van man en vrouw, in zwart en wit, in goed en slecht, in natuur versus (digitale) technologie? De feministische wetenschapper Donna Haraway heeft er meerdere boeken over geschreven, vol inzichten over hoe wij de wereld indelen en daarin onszelf, als mensen - en dan het ‘liefst’ witte mannen - boven alles plaatsen.

Het verbaast dan ook niet dat dit jaar wel twee groepen theatermakers op Oerol staan die geïnspireerd zijn door haar werk. En toevalligerwijs liggen ook hun werkplaatsen op het eiland vlak bij elkaar.

Nineties Productions, bestaande uit onder meer regisseur Anne Maike Mertens en acteur Yannick Noomen, bedachten samen het concept van Untitled_2021. In een hal ergens op het eiland (“een cocon” noemt Anne Maike het), werkt een digitaal team aan de creatie van meerdere digitale werelden waar Yannick ons doorheen begeleidt.

Oerol mag nu dit jaar wel digitaal moeten plaatsvinden, dat betekent volgens Nineties niet dat de stream slechts “een digitaal doorgeefluik” moet zijn, zonder een gevoel van gezamenlijkheid, iets wat je wel kunt voelen in een fysieke theaterzaal. In Untitled_2021 dien je juist volledig ondergedompeld te worden in die digitalisering en met de webcam word je je er nog bewuster van, hopen ze.

Bang voor de digitalisering en alle uitdagingen die het met zich meebrengt hoeven we in ieder geval niet per se te zijn, stelt Yannick. “Aan de ene kant zijn de zorgen om bijvoorbeeld privacy wel begrijpelijk, aan de andere kant is de nog digitalere toekomst onvermijdelijk. Maar die toekomst kan juist in dienst staan van de natuur.”

“Het ís natuur”, vult Anne Maike aan, “Het is ook maar een systeem, met processen die we niet in de hand hebben. En de natuur is ook een soort computer, het bestaat uit wiskundige formules met uitkomsten waar we geen invloed op hebben.”

Refererend aan Haraway willen ze maar zeggen: de mens is niet zo maakbaar, de mens heeft een digitale wereld mogelijk gemaakt, maar kan het beter bekijken als een ecosysteem waarbinnen we een rol hebben, als iets dat onderdanig is aan ons.


Alles is connected, alles is onderdeel van een netwerk. De toekomst is onbekend, maar misschien is dat ook maar goed voor de mens.De try-out van Untitled_2021 is vanavond om 21:00 uur te zien op Het Imaginaire Eiland. Van 16 t/m 19 juni spelen zij dagelijks hun voorstelling in de digitale ruimte. Bestel hier je tickets voor Untitled_2021.

Leestijd: 2 minuten

De Grenzen Voorbij - deel 2

Gouden Haas vertelt in Mens Boom Dier een verhaal over de mens en de natuur, en roept beïnvloed door Donna Haraway op tot een volledig nieuwe manier om over de wereld na te denken. De mens zou minder macht moeten hebben.

Tekst: Aybala Carlak, Fotografie: Nichon Glerum, Videografie: Jonathan Sipkema

Lees meer
 De Grenzen Voorbij - deel 2

Mensen zijn sukkels. Dat klinkt hard, maar lees gerust verder. We voelen ons bewust en onbewust superieur aan alle andere organismen, maar het lukt ons tegelijkertijd niet goed de verantwoordelijkheid die we onszelf hebben aangepraat, te dragen.

Daar gaat ook zo ongeveer Mens Boom Dier over, de voorstelling van theatergezelschap Gouden Haas, waar nu voor gerepeteerd en onderzocht wordt op het eiland. Een beetje humoristisch, heel filosofisch en metaforisch, maar ook confronterend, eigenlijk tragisch. Artistiek leider Gienke Deuten en dramaturg Martijn de Rijk vertellen over de door wetenschapper en filosoof Haraway geïnspireerde gedachte achter de voorstelling die nu in de maak is: “We leven nu in een wereld waarin alles altijd meer moet zijn, moet groeien en in dienst moet staan van de mens. We produceren bijvoorbeeld oneindig veel, maar denken niet graag na over de vervuiling die we daarbij veroorzaken. We zouden eigenlijk op een volledig nieuwe manier moeten nadenken over de wereld.”

Met andere woorden, zeggen ze ook: de mens bepaalt veel, maar overschat zichzelf tegelijkertijd. We zijn dader én slachtoffer, zeker wat betreft het klimaatprobleem. We zijn kneusjes die volledig overweldigd raken door de wereld en ook niet zo goed kunnen beseffen hoe klein en irrelevant onze levens in zekere zin zijn.

Een mooi element in Mens Boom Dier, dat deze zomer op verschillende plaatsen in het land te zien is, is het spelen met dat klimaatschuld, waar steeds meer mensen (gelukkig, of helaas) mee zitten. Mens Boom Dier is een mooi behapbare voorstelling die je een spiegel voorhoudt en tegelijkertijd zegt: klimaatprobleem-veroorzaker? Ach ja, de mens is ook maar een mens.


Mens Boom Dier
is deze zomer nog te zien op festival Karavaan, Zomer op Schokland en op De Groene Kathedraal. Daarnaast is Gouden Haas' nieuwe podcastserie De Groene Kliniek over klimaat-thematiek is nu te beluisteren op Spotify.

Leestijd: 2,5 minuut

Zwermers laten je met nieuwe ogen naar je eigen kledingkast kijken

“Mode is slechts een vorm van lelijkheid die zo absoluut ondraaglijk is dat we haar elk half jaar moeten vervangen door een andere”, schreef Oscar Wilde in zijn The Philosophy of Dress. Vanwege de pandemie is dat er het afgelopen jaar bij veel mensen bij ingeschoten, want in een wereld waarin thuiswerken, internetwinkelen en theaterstreamen de standaard zijn geworden kom je met een pyjama, wat joggingspakken en een enkel net overhemd of bloesje voor die belangrijke zoommeeting heel aardig de dag door. Het onvermijdelijke gevolg: de garderobe is bij velen van jullie al enkele semesters niet meer geüpdatet. We vroegen aan Paul van de Waterlaat en Inez Wolters van Zwermers, die al enkele jaren onderzoek doen naar hoe kleren de man of vrouw maken, om advies over hoe je zonder een bezoek aan de Primark je garderobe een nieuwe impuls kan geven.

Tekst: Henk Bovekerk, Fotografie: Nichon Glerum, Videografie: Jonathan Sipkema

Lees meer

1. Zet eens flink de schaar in je kledingkast

Paul: “Er zijn heel veel dingen die je kunt doen met de schaar. Het wordt zomer, dus een broek afknippen bijvoorbeeld.” Op Terschelling staat het kwik momenteel ruim boven de 20 graden, dus een korte spijkerbroek komt van pas, maar schroom niet om de schaar ook eens in je ribfluwelen of wollen pantalon te zetten. Inez: “Ik heb een mannelijk colbertjasje door de midden geknipt en van de twee delen een rokje en een kort jasje gemaakt.” Die verrassende combinatie zag jouw dagkrantreporter reeds voorbijkomen in de zoomvoorstelling Pan~// Catwalk, en hij was daar zo van gecharmeerd dat hij bij deze twee colberts aan geïnteresseerden ter beschikking wil stellen (maatje 52, op te halen in Amsterdam).

2. Ruil eens wat stukken met die of gene

“Iets waar jij misschien niet meer van aan gaat, daar kan ik misschien iets mee”, aldus Inez. Paul vult haar aan: “Om in eilandtermen te blijven, ‘jut’ van elkaar. Wij jutten van alles bij elkaar.” (In tijden van corona is hier overigens een bijzonder initiatief voor genomen door jouw dagkrantfotograaf Nichon Glerum, de Ketting Kledingruil genaamd.)

Paul vertelt over een kledingruilinitiatief van Zwermers in Tilburg. “Een onderdeel van ons project is dat wij in de Kleuren- en Kruidenbuurt in Tilburg een kledingloket hebben opgezet. Dat bestaat nog steeds en wordt gerund door vrijwilligers. Bewoners van de wijk hebben wij gevraagd kleding te doneren die ze niet meer droegen, en diezelfde bewoners konden daar ook kleding komen jutten. Het was niet per se een ruil, je kon ook enkel iets komen brengen of halen, maar dat je de buurman ineens in jouw oude trui zag over straat zag gaan, vonden de mensen heel tof daar.”

3. Laat je inspireren door de voorstelling Pan~// Catwalk

De voorstelling Pan~// Catwalk is te bekijken op het Imaginaire Eiland. Op 26 juni kun je bovendien terecht bij Oerol Spoelt Aan in Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden. Behalve een feestelijke verkleedpartij voor publiek en spelers is het een reis door een spectrum van klederdrachten, waardoor je gaat nadenken over de betekenis van kleren voor het idee van persoonlijke of culturele identiteit. Paul: “Het doel van de voorstelling is niet om mensen ertoe aan te zetten zich beter te kleden. We tonen de mensen een inclusief palet aan stijlen zonder daar een oordeel bij te vellen. Een opsomming aan menstypes aan de hand van de kleding die men draagt.” Inez: “Wat iemand draagt qua kleding suggereert meteen wat voor mens iemand is. Maar dat oordeel laten wij echt aan de kijker, wij geven daar geen invulling aan.”

Je vindt de voorstelling van Zwermers op Het Imaginaire Eiland. Pan~// Catwalk is van 17 tot en met 20 juni om 18:30 uur online bij te wonen met je toegangsbewijs.


 Een juttertje met...

Leestijd: 1 minuut

Een juttertje met...

Om de sfeer op het eiland te proeven en de tongen los te maken drinken we met mensen op het eiland een vliegensvlug juttertje. Met Piet Zumkehr dronken we er eentje voor de deur bij bar De Schotse Vier in Midsland. Van de kastelein kregen we er een bakkie koffie bij.

Door Henk Bovekerk & Jonathan Sipkema

Lees meer

“Ik woon op Terschelling sinds een jaar voor het festival begon. In al die jaren heb ik veel moois gezien en meegemaakt met Oerol, met name in de jaren tachtig, toen het festival zich nog vooral op straat in Midsland afspeelde. Joop Mulder, we kenden hem destijds als Joop Stoep, heeft de naam alles te hebben opgezet, maar het was een idee van de ondernemers van Midsland samen, om wat meer leven in de brouwerij te krijgen. Joop was een van die ondernemers. De Barneys, de cabaret-estafette, het straattheater in Midsland, dat was een feest, vooral die lui uit Engeland. Prachtig. Ik herinner me dat we naar Japanse trommelaars op het strand stonden te kijken. Man, het was hartstikke koud, we stonden te klappertanden, maar het was een goeie show. En je had prachtige fietstochten die een dag lang duurden. Onderweg kwam je van alles tegen, muziek, theater, dans. Je ging gewoon heel de dag met iedereen fietsen, de fietsen waren niet aan te slepen. Volwassen mannen zag je op kinderfietsjes rijden, om toch maar mee te kunnen doen. In de jaren tachtig duurde het hele gebeuren een lang weekend en het was hartstikke rustig op het eiland, in tegenstelling tot nu. Toen het in de jaren negentig allemaal professioneler en groter werd, veranderde er veel. Het relaxte van de jaren tachtig verdween, de hippiestijl ging eraf. Ik heb al zeker tien jaar niets meer gezien van de voorstellingen, maar wat die nieuwe groepen maken is vast ook hartstikke mooi. En als Oerol er niet was geweest, had ik weinig theater gezien in m’n leven.”


Ingezonden door Annemarie Jansen

Jouw Oerol-herinnering in de Dagkrant!

Een mens is je nog onbekend tot je deze persoon hebt ontmoet. Tijdens Oerol smeed je vriendschappen met de fietser voor je, de vrijwilliger naast je en met andere mensen waar je, bekend of onbekend, toevallig tegenaan loopt. Dit overkwam Annemarie:

"Al jaren werk ik mee als vrijwilliger, geniet daarbij vooral van spontane, onverwachte ontmoetingen. Dit was Oerol 2019, het moment waarop ik net mijn infoteam-shift had afgerond achter de Vriendenbalie en even naar achteren liep op de Westerkeyn waar ik Ntjam Rosie ontmoette die zich voorbereidde op haar eerste Oerol-optreden ooit. Het was een enkel jazzoptreden met haar band en door puur gelukstoeval was ik daarbij. Dat is voor mij Oerol: toeval van geluksmomenten."

 Jouw Oerol-herinnering in de Dagkrant!

Lokroepjes

Ik bewaar mijn eerste jutter voor jou!

Lieve Bart, een jubileum dit jaar! Al 15 jaar samen, Oerol 40 jaar en 10 jaar in het zelfde huisje. Hoop dat er nog vele jaren volgen! Love you, Eef.

Lieve André,

Wat had ik graag met je geborreld om de verjaardag van de koningin nog met je te vieren. Jij als monarchist moet dat wel zien zitten! Helaas vertelt de Vijfpoort dat het bijwonen van een repetitie lastig wordt omdat het reeds volgeboekt is. Daarom vanaf dit digitale krantje, PROOST! X

Weet iemand wat de leukste plek is waar wij donderdag voetbal kunnen kijken?? Liefs Patries en Maaike

WIE heeft mijn ING pinpas gevonden? M. Schol

Vrolijke Tweeling, good vibes forever and only ✨De Oerol-hotline heeft mijn nummer, als het je nog steeds leuk lijkt, vraag jij 'm dan op? En wil je alvast wat over jezelf vertellen? Zin om je te ontmoeten 🌸 Liefs, hoopvolle Kreeft 🦞

Afgelopen zaterdag ving ik een glimp van je op tussen de masten door. Brede schouders, gestreepte blouse, baardje en je hoofd in de zon. Sindsdien denk ik alleen maar aan jou. Waar vind ik je weer?

Oerol 2021 is als silent disco zonder koptelefoon. Je benen willen wel dansen, maar toch mist er wat…

In de straat van Midsland liep een zomerse godin. Je roodgelakte teennagels staken uit je slippers, het softijs droop over je kin. Je zag er zo gezellig uit, ga je mee de duinpan in?

Hee Bornholm boy, ik heb je lokroep gehoord. Helaas was ik net te laat. Hoe was je bad? Ik hoop dat de bubbels niet zo snel uit elkaar zijn gespat zonder mij.

Er stond vandaag een man op de steiger bij de Jachthaven. Weet iemand wie de man met rood haar en de bloemetjeszwembroek is? Ik zou wel een duik met hem willen nemen!

Ik Willem B, zou heel graag weer in contact komen met de Wester dames Brenda en Marijke, om één dezer Oeroldagen nog een farawaylookers ontdekkingstocht te maken op het eiland.

Jullie welbekende

Willem B , Zuydkant Formerum.

↑ Inhoudsopgave