DAGKRANT #6: DUURZAME DAGKRANT

DAGKRANT #6: DUURZAME DAGKRANT

WOENSDAG 15 JUNI

DAGKRANT #6: DUURZAME DAGKRANT

Duurzaamheid: we hebben het er vaak over en we doen er, als we bijna alle signalen die er zijn mogen geloven, te weinig aan. Oerol Festival probeert natuurlijk als progressieve partij verschrikkelijk duurzaam te zijn en is niet te beroerd om offers te maken. Papieren krant? Digitaal! Eten? Geen vlees voor jou!

Dat is natuurlijk het manco van links progressieve idealen: je wordt er snel zo’n kniert van. Veel ‘gezelliger’ is het om gemeen lachend biefstuk over je papieren krant te morsen terwijl je vast een vlucht naar Ibiza boekt en denkt dat het met die stikstof wel meevalt, maar ja, hè, als we dat allemaal zouden doen…

Gelukkig hebben we een belangrijk middel om de soms bittere pillen der verduurzaming wat makkelijker naar binnen te laten glijden: de liefde. Liefde voor elkaar, voor de planeet, liefde voor de langdurige samenwerking, liefde voor elkaars successen. Zo heeft De Onkruidenier, het project van Rosanne van Wijk, Ronald Boer en Jonmar van Vlijmen dat bij de Kleiplak te zien is, steun van het Mondriaan Fonds gekregen om de gevolgen van de stijgende zeespiegel te onderzoeken. Mede dankzij Oerol, en daarmee dankzij de bezoeker.

Sofie Doelands project Tussenland, dat op een bepaalde manier gaat over een nieuwe manier vinden van je tot je omgeving verhouden en ernaar te kijken, is deels ontwikkeld tijdens een residentie bij Strandlab Almere. Samenwerken, makers langer de tijd geven om zich te ontwikkelen, en met dat gegeven dan weer blij zijn en mooie voorstellingen uit halen? Duurzaam. O, en om in de sfeer van duurzame relaties te blijven: vergeet niet het Eilandprogramma te bekijken, vol met al het mooie aanbod van de Eiland-ondernemers. Aanrader!

In het kader van duurzaam met elkaar omgaan nog een vriendelijke, doch strenge oproep: pas graag goed op op de fiets. We zijn te gast, we willen allemaal veilig van West naar Oost en terug kunnen fietsen. Gezelligheid is reuze, maar als we niet op elkaar letten is het eigenlijk ongezellig. Ok! Fijne festivaldag!

 5 inzichten uit ‘de Eilandproef’, verteld aan het ontbijt

Leestijd: 2 minuten

5 inzichten uit ‘de Eilandproef’, verteld aan het ontbijt

In de Eilandproef bespreken Wilbert van de Kamp en Martin Rombouts het wel en wee van producten uit de supermarkt die niet zo bon zijn, zoals fabriekskaas van ver of garnalen die naar Marokko zijn verscheept om uiteindelijk dan weer hier in het visvak te belanden. Wilbert en Martin helpen daarnaast ook Test TeeVee te maken, een show van Innofest waarin ondernemers hun producten kunnen testen op het Oerol-publiek. Als iemand iets onverwachts heeft kunnen leren van al die gesprekken met ondernemers, boeren en wetenschappers, zijn het Wilbert en Martin. Bij het ontbijt geven ze vijf inzichten.

Tekst Jan van Tienen Beeld Tom van Huisstede

Lees meer

1. Er is meer eetbaar op de Wadden dan je zou denken

“Bij de Wadden denken we alleen aan vis of zeevruchten, maar er is ook kaas, brood, honing,” zegt Wilbert. “Dat vertelde Harriët Stalman, van Wadgenieten. Wijzelf zitten ook te ontbijten met Terschellingerkaas. En er vliegt nu een insect op mijn bord.”

2. Het is erger dan we dachten

“Ik dacht dat we een leuke, gezellige show gingen maken waarin we eten gingen proeven, maar het blijkt dus dat ik volledig radicaliseer en inmiddels elk distributiecentrum van een supermarkt vandaag nog sloop,” zegt Martin. “Het is zoveel erger dan ik dacht. Wist je dat volkorenbrood bijvoorbeeld alleen zo mag heten als er een bepaald percentage aan vezels in zit, maar dat je werkelijk alles een volkoren cracker mag noemen? En dat ligt dan in onze supermarkten.”

3. Als je de problemen op kleine schaal begrijpt, helpt dat de grotere problemen ook in te zien

“Van de gesprekken in de Eilandproef leerde ik dat je lokaal kan zien wat er globaal mis is,” zegt Wilbert. “Je gaat pas goed begrijpen wat het probleem is op grote schaal, als je het ook op kleine schaal kan bekijken. Is de manier waarop de supermarkt de honingproducent uitknijpt niet hetzelfde als wat er in de rest van de wereld gebeurt? Het is het grootkapitaal dat de kleine burger kapotmaakt.”

4. Niet alleen de boeren lijden

“Een kaasmaker van het eiland die we te gast hebben in de show maakt zich dan weer grote zorgen over de stikstofproblematiek. Hij denkt dat de boeren daardoor grotendeels van Terschelling gaan verdwijnen, en Oerol Festival ook. Of dat gebeurt weten we niet, maar het onderwerp leeft enorm op het eiland. Maar ook de vissers lijden. Vissers moeten katalysatoren op hun boten installeren van 70.000 euro om hun uitstoot te beperken. Maar daar hoor je dan weer minder van.”

“Die hebben geen trekkers,” zegt Martin. “Nee, met de boot kan je helemaal niet bij het Malieveld komen,” zegt Wilbert.

5. Kleine ondernemers helpen is heel lonend en waardevol

Wilbert heeft andermaal beseft hoe blij hij wordt van kleine ondernemers helpen. “Bij Innofest stelt het publiek vragen aan de aangesloten ondernemers waar ze echt iets aan hebben. Het zijn heel menselijke vragen. Als je een plankje voedsel van de Wadden serveert, kan daar dan eigenlijk een olijf bij? Een olijf is heel lekker, maar die komt niet van de wadden. Mag dat dan wel? Hoe absoluut moet je keuze daarin zijn?”

Mooie vragen, lastige antwoorden, het is niet anders. Zelf ook inzichten opdoen? Ga naar De eilandproef of naar Test Teevee Waddeneditie, dagelijks bij Om Oost.

 Duurzaam zorgen voor jezelf

Leestijd: 4 minuten

Duurzaam zorgen voor jezelf

Duurzaamheid gaat niet alleen over je omgeving en over de toekomst, maar ook over jouw eigen lichaam en geest in het hier en nu. Wie goed voor zichzelf zorgt en een beetje geluk heeft, kan langer blijven genieten van al het moois dat het leven biedt. Goed voor jezelf zorgen is duurzaam en gezond, daarom hier een aantal helende adviezen voor tijdens Oerol Festival.


Tekst Aybala Carlak Foto Marleen Annema

Lees meer

1. Neem tijd voor reflectie

Allereerst een open deur: vaker mediteren, bidden, of een moment van bezinning zal niemand schaden. Speciaal voor jou hadden we bij de Dagkrant eerder al een plantenmeditatie opgenomen om bij tot rust te komen. Met rust in hoofd en hart pak je de dagelijkse dingen aantoonbaar anders aan.

2. Stel een intentie voor de dag

Vaak zit het al inbegrepen bij een meditatie, maar vergeet niet in de ochtend een intentie voor de dag te zetten. Enkele suggesties: de slappe lach krijgen, een paar bladzijden lezen, minstens vijf sigarettenpeuken oprapen van straat of een koffiekopje minder gebruiken. Zie het als een klein, positief doel dat je met een lach kunt behalen.

3. Schrijf eens wat op

Waarschijnlijk wil je tijdens het festival elke dag zoveel mogelijk voorstellingen en installaties bezoeken. Dat snappen wij heus wel. Maar vergeet niet om tussendoor te reflecteren. Ga na elke gebeurtenis (voorstelling, goed gesprek, concert) even op een bankje of op de grond zitten met een notitieboekje. Schrijf op of teken uit wat indruk op je maakte, maar ook de gedachten die op dat moment in je opkomen. Loop als het ware leeg op het papier, dan is het uit je systeem, en toch blijft het bewaard. Een leuke oefening is ook het beschrijven van één onderdeel van bijvoorbeeld een voorstelling of persoon: wat droeg diegene? Hoe voelde het? Wees zo gedetailleerd mogelijk (en neem eventueel kleurpotloden mee).

4. Eet lokaal

Lokale producten nuttigen heeft meerdere voordelen. Niet alleen is dat duurzaam omdat er minder brandstof is verbruikt voor transport, maar het maakt lokale ondernemers ook nog eens gelukkiger en welvarender. Bovendien ervaar je dan op een andere manier de locatie waar je je bevindt, een culinair hier en nu. Zo gebruikt kunstenaar Tomoko Mukaiyama samen met twee Japanse chefs Nederlandse topproducten voor hun workshops (vandaag om elf uur over miso, bijvoorbeeld). Daarnaast wordt weleens gezegd dat mensen met hooikoorts baat kunnen hebben bij het eten van lokale honing. Probeer maar eens, wat heb je te verliezen?

5. Hou het duister

Doe eens iets in het duister. Als je minder ziet, let je meer op wat je hoort en is er bovendien meer plek voor introspectie. Probeer goed waar te nemen wat het met je doet: word je bang? Nieuwsgierig? Voel je je eenzaam of juist vredig? Wil je tot in de late uurtjes uitgaan, of liever naar huis? Het is interessant om die nieuwe emoties te voelen. Een kans om je schaduwzijde liefdevol te erkennen. Een mooi begin van de nacht kun je bijvoorbeeld maken met The world is as you are.

6. Bonustip: het is volle maan, doe er je voordeel mee

Over de nacht gesproken: er is vanavond een supermaan die vanuit Nederland goed te zien is, en volgens astrologen staat de maan in het sterrenbeeld Boogschutter. In veel oude culturen wordt de maancyclus als leidraad genomen. Het is wetenschappelijk bewezen dat de volle maan invloed heeft op de slaap (relatief gezien is er meer kans op moeheid en onrust), maar daarnaast geloven sommige spirituelen dat dit het perfecte moment is om met een ritueel de dingen los te laten die je niet meer dienen. Schrijf op een blaadje wat er uit je leven zou moeten verdwijnen (een persoon, een angst, een gewoonte) en verbrand het. Boogschutter is nota bene een vuurteken. Volle maan zou ook een goed moment zijn voor een beautybehandeling: een massage, een pedicure, of gewoon een douche met aandacht en Terschellinger zeewierzeep.

 Bambie begrijpt het: we verkeren in een staat van verwarring

Leestijd: 4 minuten

Bambie begrijpt het: we verkeren in een staat van verwarring

In het grasrijke Berenland spelen Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan Bambie begrijpt het, over de westerse mens en zijn relatie tot ‘de natuur’. Nu het klimaatprobleem weer enorm voelbaar is – in Frankrijk en Spanje stijgt het kwik de komende dagen boven de 40 graden, en die hitte zal gestaag naar het noorden trekken – hebben we behoefte aan mensen die het begrijpen. Maar wat begrijpt Bambie precies? En hoe draagt absurdistisch mimetheater bij aan het vinden van duurzame oplossingen? We vroegen het aan artistiek leider en speler Jochem Stavenuiter.


Tekst Henk Bovekerk Beeld Bart Grietens

Lees meer

Hallo Jochem. Na afloop van jullie voorstelling kan het publiek een T-shirt kopen met daarop jullie logo en de tekst ‘Het is altijd goed om je onmogelijke dingen voor te nemen!’ Waarom is dat goed?

Wij maken al onze voorstellingen zelf. Nu met twee spelers, en als we met drie zijn, wordt het door drie mensen gemaakt en bedacht. Tijdens het maken van een van onze vorige voorstellingen hing een van de spelers een zeiltje op, midden in de repetitieruimte. Toen fantaseerden we erover hoe het zou zijn als de hele repetitieruimte door de wind zou worden weggevoerd, doordat dat ene zeiltje was opgehangen. Dat was natuurlijk onmogelijk, maar het is toch goed je zoiets voor te stellen. Uiteindelijk hebben we het decor zo ontworpen dat door dat ene zeiltje het hele decor uit elkaar breekt.

En valt dat te extrapoleren naar het niveau van de politiek?

Ja, dat weet ik niet. Voor ons gaat het vooral over verwarring en complexiteit. Toen we het over deze voorstelling hadden, was een van de eerste dingen die Paul zei: ‘Het moet gaan over de verwarrende tijd waarin wij leven.’ Waarop mijn antwoord was: tien jaar geleden was het ook verwarrend. Er is veel aan de hand, maar dat speelde tien jaar geleden ook al. Dat is letterlijk wat we zeggen in het begin van de voorstelling, door middel van de scène met die hond en z’n baas. Die staat voor de mens als hoeder van de wereld, en het dier wat niet kan overzien. We proberen beelden te maken die een veelheid aan interpretaties kunnen opleveren, maar ik zie het niet als politiek. Het is ook niet zo dat wij aan het publiek moeten vertellen hoe de wereld in elkaar zit.

Hoe zorg je ervoor dat een voorstelling niet belerend is?

Ik zorg daar niet voor. Ik ben daar gewoon niet mee bezig. Ik ben bezig met vragen stellen, met mensen zelf hun eigen gedachten te laten formuleren en ze uit te nodigen met ons mee te gaan in het bekijken van de wereld.

Bambie begrijpt het, heet de voorstelling. Wat begrijpen jullie precies?

Nou, niet zoveel! Tenminste, ik begrijp de hond [gespeeld door Paul, red.] die boos is dat hij de wereld niet begrijpt en het met heel veel dingen niet eens is. En later in de voorstelling word ik de hond, die over de natuur spreekt. We wisselen die rolverdeling hier en daar, maar we pretenderen geenszins iets te begrijpen. Juist het tegenovergestelde.

Er zit veel humor in de voorstelling, terwijl het toch ook een ernstig thema is. Wat is het belang van humor als we tot een oplossing willen komen?

Het belang van humor is dat je mensen dichterbij haalt. Door middel van de humor kunnen we dingen vertellen die we werkelijk willen vertellen. Als we die zonder humor zouden vertellen, dan slaat het sneller dicht. Het is ook letterlijk een beweging: als mensen lachen, komen ze naar voren, en kun je ze beter raken.

Is er niet het gevaar dat de humor mensen minder serieus maakt?

Nou, dat hoop ik niet en dat is geenszins onze bedoeling. Maar het is ook niet onze bedoeling om te zeggen wat de mensen moeten gaan doen. Het is meer aan ons om ze te laten nadenken en ze beelden te geven om daar zelf iets mee te doen.

Ben je optimistisch over de toekomst?

Nou, ik ben een rasoptimist, maar ik ben niet optimistisch over de toekomst van de mens en de planeet. Ik heb eens een documentaire gezien over een mierenkolonie die zich immer uitbreidt, tot die tegen een natuurlijke barrière stuit. In deze documentaire was dat een andere mierenkolonie en kwam er een oorlog. Uiteindelijk nam de ene groep de andere over. In mijn donkerste gedachten zie ik de mens als zo’n mierenkolonie.

We zeggen wel dat we kunnen consuminderen, maar kunnen we dat werkelijk? De bioloog Edward O. Wilson beschreef de mens als de enige soort die bewust kan minderen, omdat wij overzicht hebben. Maar het ziet er niet naar uit dat we dat werkelijk kunnen.

Dat is een treurige conclusie.

Ja, maar goed. We zijn hier nog maar 55 duizend jaar, om en nabij. Maar ik ben anderzijds ook heel hoopvol hoor. Ik heb een prachtige dochter en ik leef en we doen dingen en als mensheid zijn we natuurlijk ook in staat prachtige dingen te maken. Ik vind het moeilijk om dat in woorden om te zetten, omdat het allemaal erg tegenstrijdig is. Er is veel verwarring en wij proberen die verwarring een plek te geven in onze voorstelling.

 Wat doe je met een alternatieve planeet?

Leestijd: 4 minuten

Wat doe je met een alternatieve planeet?

Op Planeet B is het prima toeven. Tenminste, dat denken de Space Cowboys in de voorstelling The Promised Land van YoungGangsters. Er zit revitaliserende nectar in de grond, ruimte is er in overvloed en de bewoners zijn uiterst vriendelijk. Dus wat doe je dan? Juist, een vlag planten.


Tekst Veerle Corstens Beeld Tom van Huisstede

Lees meer

De Aarde is stuk, tijd voor een nieuwe plek. In de voorstelling The Promised Land is daar een uitstekende oplossing voor: Planeet B is bewoonbaar, we moeten er alleen nog even ons eigen thuis van maken. Maar als daar al bewoners blijken te leven, hoe ga je daar dan precies mee om?

Regisseur Annechien de Vocht is verbaasd dat het hele publiek vrolijk meegaat in het planten van eigendomsvlaggen op een plek die duidelijk al bewoond is, terwijl haar voorstelling juist perfect duidelijk maakt hoe de mensheid kolonisatie voor zichzelf kan goedpraten. De voorstelling is satire in optima forma, en de ideale combi tussen inhoudelijk en licht. Of zoals acteur Victor Bottenbley het zegt: een hele goede lachspiegel die vervorming geeft maar ook laat zien wat je acties zijn. We spraken de twee over hun voorstelling

Annechien, je maakt al tien jaar voorstellingen met een Amerikaans tintje. Wat is er nog aan toe te voegen?

Annechien: Het maken van een western was een langgekoesterde wens van mij, maar ik realiseerde me dat ik eigenlijk alleen de blik van de cowboys kende. Maar hoe zit het eigenlijk met de inheemse bevolking? Om daar onderzoek naar te doen, ging ik naar North- en South Dakota, Montana en ook Suriname en Canada. Ik zag hoe de reservaten die aan inheemse bevolking worden toegekend net zo gemakkelijk weer worden ingepikt als er toevallig een pijpleiding door moet lopen. Ik vond het bijzonder pijnlijk om te zien hoe inheemse cultuur als primitief gezien wordt, terwijl het het zulke rijke, ontwikkelde culturen zijn, met inzichten en kennis waar wij nu nog steeds veel van kunnen leren. Bijvoorbeeld op het gebied van landbouw en natuurbehoud: ook de jungle wordt onderhouden, rekening houdend met welke bomen naast elkaar moeten staan om bevrucht te worden en dieren aan te trekken. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor deze kennis.

Hoe heb je het maken van de voorstelling aangepakt?

Samen met de cast hebben we het onderwerp besproken en naar aanleiding daarvan zijn we gaan improviseren. We hebben echt alle hoeken van ‘space’ gezien in het repetitielokaal. We hebben ook Othniel Art Oomittuk Jr., een Inuit uit Point Hope in Alaska uitgenodigd om met ons over eigendom van land te praten. Schrijver Jibbe Willems heeft zelfs een eigen taal bedacht voor de inheemse bewoners van Planeet B. Met Nederlandse woorden, maar dan met de grammatica en woordvolgorde door elkaar gehusseld. Toch is het perfect verstaanbaar.

Is ‘inheems’ eigenlijk de juiste term om te gebruiken?

We weten allemaal dat de naam ‘Indianen’ verzonnen is door de kolonisator, de term ‘African American’ is ook door anderen bedacht. De terminologie blijft beladen: mensen zijn van hun grondgebied verdreven en juist de overheerser heeft dit soort namen bedacht. Hoe omschrijf je als agressor mensen die de gevolgen van jouw daden moeten dragen? Wacht, ik haal een van onze acteurs, Victor, er even bij. Die weet hier meer van.

Goed idee! Ha Victor, jij stamt af van een inheems Surinaams volk.

Victor: Mijn familie komt uit Galibi, een klein dorp langs de rivier Marowijne. Ik ben erg trots op mijn voorouders en mijn volk, de Kalihna, dat niet zomaar over zich heen liet lopen. We hebben ons altijd verzet tegen overheersing en onderdrukking. Terwijl het beeld is dat we zomaar onder de voet zijn gelopen. Dat zie je ook in de Disney-versie van Pocahontas: in werkelijkheid was zij een link tussen de Europeanen en de inheemse bevolking en zorgde ze voor onderhandelingen. Haar keuze om te integreren bij de kolonisator was een politieke. In de film is Pocahontas echter een willoos meisje en wordt alle politiek vermeden. Toch is dat het verhaal dat altijd is blijven hangen. Dat geeft nog meer macht aan de kolonisator: zelfs het verhaal is overheersend gebleken. Dat wil ik graag rechtzetten.

Hoe was het voor jou om in deze voorstelling ook de overheerser te spelen?

Vooral heel actueel. Terwijl wij deze voorstelling aan het maken waren, werd Oekraïne binnengevallen. Stel je voor dat je een huis bewoont waar plotseling iemand komt die jou je eigen huis uit stuurt. Je kunt lang blijven praten, maar als diegene je op je bek slaat, zul je toch echt niet zachtaardig reageren. Geweld is niet goed te keuren, maar er is werkelijk een groot verschil tussen agressor en verdediger.

 Ringeldingen

Kijktijd: 5 minuten

Ringeldingen

Emma Ringelding is illustrator en gaat al vaak mee naar Oerol. Ze maakt dan stripjes en tekeningen, kijk maar:

Illustratie Emma Ringelding

Lees meer

Video: Luisteren naar de planten

Renske Mijnheer neemt het Oerol-publiek mee op een wandeling langs planten waar de meeste mensen voorbijlopen en vertelt over de relatie tussen mens en plant en wat wij van planten kunnen leren.

Video door Jonathan Sipkema

Roelof Oosterga

Een juttertje met… Roelof Oosterga

Tijdens Oerol drinken we een vliegensvlug juttertje met leuke mensen die iets doen op het festival. Vandaag hebben we eer om te proosten met Roelof Oosterga. Roelof is verantwoordelijk voor de publieksveiligheid: hij zorgt dat de tribunes toegankelijk zijn, dat mensen ‘s nachts bij hun fiets kunnen komen zonder te struikelen over boomwortels en dat de brandblussers en noodverlichting in goede staat verkeren. Roelof is overigens ontzettend duurzaam: hij werkt al voor Oerol sinds 1988.

Tekst en beeld Koen van Bommel

Lees meer

“Ik ben hier begonnen met werken omdat ik erg geboeid was door de theaterwereld. Dat was toen ik nog aan wal woonde ook al zo. Toen begon dit festival en heb ik me gemeld, zo van: ik heb wel zin om mee te werken. Nou, dat was meteen raak, dus ik ben het altijd blijven doen. Het was toen echt totaal anders dan nu: toen kwamen de artiesten en het publiek hiernaartoe zonder enig idee van wat er ging gebeuren. Er waren geen vaste locaties, er was heel veel straattheater, na afloop met de pet rond, dat soort dingen. Het publiek werd dus ontzettend verrast door wat er her en der spontaan gebeurde, zonder dat er enige voorbereiding was. Anarchie? Ja, dat was het zeker, maar dat paste ook wel bij dit eiland. Er waren weinig materialen, het was echt kijken wat er in de omgeving lag waar je wat mee kon. Er werd veel heen en weer gesleept, van hot naar her. Zo van: hier hebben we nog een lampje nodig, nou, dat kunnen we daar wel vandaan halen. Het vermogen om te improviseren ging op een gegeven moment steeds meer over in een geoliede machine. Er kwamen professionele leveranciers van apparatuur, zodat alle locaties goed voorzien konden worden. Toen schoot het niveau echt omhoog. Een revolutie!

Deze editie is er weer een grote stap gemaakt. Het is weer totaal anders dan de laatste editie. Het wordt bijvoorbeeld alsmaar duurzamer: ik zie nu overal aggregaten waar geen motor in zit, maar dat zijn gewoon accu’s die je kunt opladen, of die op zonne-energie werken. Da’s natuurlijk fantastisch, want er is hier genoeg zon. We pakken overdag de stroom die we ‘s avonds nodig hebben. Er zijn nu veel meer voorstellingen overdag, want dat scheelt energie. Dat is een goede stap, want de plekken op het eiland zijn natuurlijk fantastisch. Het hoeft dus niet altijd in het donker. Je raakt dan wel de magie van kunstmatig licht weg, maar het voegt ook heel veel toe.”

Lokroepjes

‘Welkom op Oerol: de lekkerste pake van Friesland!

Xxx je liefste’

Waarom doet de lekkerste bitterballenman van Terschelling zo moelijk?🙈

Lieve Ben, Gerdi en Hellen. Alvast bedankt voor een nieuwe Oerol. SUPER ❤️

Oooh wat een lekker feestje wordt dat zaterdag 18 juni bij Camping Cupido in HEE met de Rock Giganten van ELECTRIFY.

Lekker uit je dak en meeblèren met fijnste Rock nummertjes.

Licht, rook & spectakel gegarandeerd!! Tot dan & daar! Showtime 22:00

Dikke knuffels van ons XXX

De vijfpoort.

Ik zag je.

De zinderende hitte in combinatie met muziek uit de jaren 80. Sensueel zoals je danste en bezit van me nam. Wat een geluk en zaligheid deze ene nacht. Herboren verlaat ik het eiland.

Oerollen is een werkwoord. Ik Oerol, jij Oerolt, wij Oerollen. Ik heb voorgaande jaren geoerold

M

Vandaag begint jouw Oerol. GENIET! Ik volg je snel. Morgen laatste boot en dan united @oerol. Na 2 jaar “nep” nu voor t eerst voor t echie. Who let the birds out? X M

Lieve M&T, wat heerlijk dat jullie weer op Oerol zijn en wat heerlijk dat jullie ons plekje voor volgend jaar geregeld hebben. Nu behelpen we ons met dagkrant en lokroep, volgende keer zijn we met zijn allen! Veel plezier, W&M&J.

De blonde ladies uit Bergen E en G zijn er weer. Party time, genieten geblazen op mooie eiland.

Lieve Marian en Lex

De dagkrant is een mooi ochtendritueel. Oerol wacht op jullie. Tot gauw lieve vrienden

Lieve Nik, jouw allereerste Oerol. Moet je mee met de zand zittende, theater lachende, fiets bellende en keihard dansende fam. Van Egmond. Hopelijk ben je er nu elk jaar bij met ons. Kus, Léonie

Lieve Bart, alweer 15 jaar samen op Oerol , ik hoop dat er nog vele jaren in gezondheid volgen van genieten van het geweldige festival ❣️ love you Eveline x

Lieve Marion Koopmans, ik wil pannenkoeken met je bakken dit jaar tijdens Oerol maar je komt helaas niet. Oerol betekent overal of inclusief, opium is verslavend. Kom maar gewoon. Groet Zlatan.

Liefste Vrolijkejurkjes 💃💃💃💃💃💃💃, wat hebben wij toch een uniek cluppie 🌈. We passen fantastische bij elkaar. Snoei hard werken ook tijdens Oerol en daarna... gaan we weer daten! #vierhetleven🇲🇺 #vierdeliefde❤️ instagram: @vrolijkejurkjes

Kapriet! Kapriet! Deze smarrige gladhuid met hoofdgras heeft veel nood aan jouw heerlijke nectar, dus ik kom je snel weer opzoeken bij de Young Gangsters!

Zonder Mieke duizend goede scenefoto’s minder dit jaar. Oerol mist je! Youetta

John & Greet het was super samen Oerol te beleven.

Vandaag jullie trouwdag natuurlijk veel 💕😘😘 van ons.

Wij varen weer huiswaarts 🙋‍♀️🙋‍♂️

Lieve Oerollers! Wil je je dag relaxed beginnen? Wees welkom bij de yoga! Reserveer je matje via yogiez.com. Tot op de mat! Namaste Ezra

Waar is die leuke man met knotje, geel shirt en spijker korte broek van de Betonning! Dame die de boot van 16.45u moest halen wil nog wel langer met je kletsen :) 0616618865

Aan de lesbische vrouwen: dank voor het compliment!

Jassenvinder gezocht! De donkerblauwe jas met lichtblauwe dino(-fossiel)opdrukjes in de een kindermaat (vermoedelijk 104/110) is maandag ontsnapt in de gezelligheid van West-Terschelling. Aan de binnenzijde staat de naam Maurits geschreven. Het is de enige jas die we mee hebben en met het frisse windje kunnen we 'm goed gebruiken! Alvast enorm bedankt!! 06 551 487 29, mandy.simba@gmail.com

Moeders hou uw dochters binnen! Schipper Sanne is weer van de partij.

Graag deel ik een tip voor alle lieve oerolgangers: ga woensdagavond naar De Baron in de vijfpoort, en zing mee:

volg je hart

volg je lul

en de rest is flauwekul

Ik deel

Het zand

Fiets deze weg

Randje wereld

Waar je bij

Oerol beland

(Noli timere)

Oeroller in hart en nieren met groot varend stalen motorschip van 31 x5 zoekt sterke mensen met lol en oergevoel om op vaste ligplaats te Vreeland enkele dagen aan boord te verblijven in ruil voor wat schuren en verven.Kontakt Peter 0625403454

Help!!! Kan iemand een per abuis van het eiland weggelopen tas terugbrengen naar nu kledingloze Oerolvrouw? Please? De tas moet van Zwolle terug naar het eiland worden gebracht. 06-27512585

Hey lekkere meiden in die safaritent! Volgend jaar kom ik weer op de tafel dansen. Kus uit België

Welgemeend; Twee vrouwen (rond de 20) (beiden woest aantrekkelijk) zoeken mannen (rond de 20) (liefst éen met snor en éen met krullen) om tijdens oerol een juttersbitter mee te delen.

Owhhh zo akelig ben mijn zonnebril verloren in een Levi’s brillenhoes. Mis hem met smart… Heb je hem gevonden bel me alsjeblieft

0681906439

Lekker met de meiden, meiden, meiden! Wat was het weer een feest! Oerol 2022!! <3

Subco Bert nog heel veel plezier op oerol,trots op je.annemarie

Mijn zoon geeft niks om Oerol kaartjes maar wel om voetbal kaartjes. Wie weet ze op Terschelling te vinden? We rijden vroeg terug naar Denemarken om ze in Harlingen te halen.

.. en dan zo ineens ontmoet je een waanzinnig knappe leuke huisarts op dit aardse Oerol

Wil je graag kennis laten maken met de genoemde St Hans (Jans) olie tegen psoriasis

Wil je straks dolgraag een flesje wonderolie sturen .. 😊

Jullie mogen ons altijd bellen…Marleen & Hilda…Priieeettt! Peet & Nel

Hee jij daar!

Vandaag is de laatste kans om je heupen los te gooien met een latin dans lesje. Om 2 uur start de salsa les en om 3 uur bachata. Je bent samen én alleen welkom. Kom jij met ons dansen bij de Richel?

Lieve Dora, wat was je sexy met je rugtasje en je kale kop erboven

↑ Inhoudsopgave