DAGKRANT #2: LAAT ONS JE AANRAKEN

DAGKRANT #2: LAAT ONS JE AANRAKEN

zaterdag 12 juni

Laat ons je aanraken

Je wil worden aangeraakt. Na ruim anderhalf jaar van ontberingen, isolement en anderhalvemeterleven hunker je naar fysieke nabijheid. Naar hutje mutje met vreemden op een tribune in een weiland. Naar klappertandend van de kou bij elkaar op schoot kruipen. Naar samen onder een paraplu in de regen. Zelfs het schampen van de schouders van tegenliggers op het fietspad mis je. Want elkaar aanraken, dat is menselijkheid. Dat is leven. De mens is geen eiland, en zo wel, dan tenminste een eiland dat er naar verlangt een schiereiland te worden.

Maar je wordt aangeraakt. Je wordt aangeraakt door de kunst, ook op Het Imaginaire Eiland. Weet dat de mensen die beweren dat een locatietheaterfestival niet te streamen valt, nog nooit een voet gezet hebben op een denkbeeldig landoppervlak dat aan alle kanten omringd is door denkbeeldig water. Je wordt via beelden, geluiden en verhalen van diverse kunstenaars aan hun zielen verbonden, waardoor je ook je eigen ziel voelt resoneren.

Theater beweegt je, en Oerol beweegt al sinds 1981 mee. Tijdens het veertigjarig bestaan van Oerol hadden we graag gezien dat we elkaar weer in het echt konden omhelzen, in het echt konden verstaan, maar we doen het voor nu met de verbeelding en het verlangen zelf.

We komen er wel. Nu we langzaam de wereld van het lichaam weer intreden geeft de choreograaf van De Dansers tips om weer fysiek met elkaar in contact te komen. Blijf lezen, blijf streamen, wij geven je vanaf het echte eiland een imaginaire omhelzing, en weet dat ook wij hunkeren naar uw fysieke nabijheid.


Zaterdag 12 juni 2021

Programma vandaag

05:00-06:00

60 min

Spuug van God - Willem de Bruin / Likeminds

Spuug van God is een voorstelling van Willem de Bruin over identiteit, familie en anders zijn in een oer-Hollands dorp.

05:00-06:00

60 min

Spuug van God (met tolk NGT) - Willem de Bruin / Likeminds

06:00-06:30

30 min

Vriendenactie: Nagesprek - Willem de Bruin / Likeminds

Na de ochtendvoorstelling op zaterdag 12 juni gaan Willem de Bruin en Likeminds in gesprek met de Vrienden over de voorstelling Spuug van God.

10:15-10:17

2 min

Vangst van de dag

Mara vertelt je in 2 minuten wat je niet mag missen op Het Imaginaire Eiland.

09:00-14:00

300 min

Radio Oerol met Gian van Grunsven

Word wakker op de golven van Radio Oerol! Beleef het Festival via gesprekken met artiesten, medewerkers en eilanders, dagelijks van 9.00-14.00 uur.

12:00-13:00

60 min

Het Geluid Vaart (Aflevering 2) - PolakVanBekkum

Podcast van de daverende stilte van Terschelling, een luisterervaring. Even realistisch als imaginair.

18:30-19:20

50 min

Pan~// Catwalk - Zwermers

In een stroom kledingwissels onderzoekt Zwermers de fluïditeit van onze identiteit.

20:00-20:45

45 min

MOMO presenteert: S10 (muziekconcert)

Zij combineert op zeldzaam bijzondere wijze hyperpersoonlijke verhalen, vormgegeven met vocalen die het midden houden tussen raps, zang en spoken word. Vanaf Terschelling.

20:00-20:45

45 min

MOMO presenteert: S10 (muziekconcert) (met tolk NGT)

20:00-21:00

60 min

Talks - Vurige Gesprekken met Mara van Nes

Rond het vuur gaat Mara van Nes in gesprek met verschillende artiesten over wat hen beweegt, waar ze vurig gepassioneerd over zijn of juist heel stil van worden.

21:00-22:20

80 min

Missie Márquez op weg naar het einde (deel 10, 11 & 12) - Kompagnie Kistemaker - PREMIERE

Karlijn Kistemaker begint aan de voltooiing van haar reis door het boek Honderd jaar eenzaamheid in een long take (in een shot opgenomen).

21:00-22:20

80 min

Missie Márquez op weg naar het einde (deel 10, 11 & 12) (met audiodescriptie) - Kompagnie Kistemaker

21:00-22:20

80 min

Missie Márquez op weg naar het einde (deel 10, 11 & 12) (met tolk NGT) - Kompagnie Kistemaker

09:00-10:00

60 min

Wakker worden op de golven van Radio Oerol

Open je zintuigen met de eco-rotische ochtendmeditatie van Nora Ramakers (Het Atelier). Het dagelijkse ochtend verhaal om 09:45 uur is van niemand minder dan meesterverteller en Mezrab-oprichter Shahand Sahebdivani.

10:00-11:00

60 min

Goedemorgen Oerol!

Adem het eiland in: Gian blikt met BERG&BOS terug op hun eerste volledige Oerol-productie 'Het jaar van de schlager' (2011) en vooruit naar het vervolg ‘Ik ben er ook nog’ – het hoorspel dat komende week in première gaat op Radio Oerol. Tussendoor hoor je live muziek van Jan Groenteman.

11:00-11:45

45 min

Tussendoor luisteren we naar de ultieme eilandmuziek van Oerol crew!

11:45-12:30

45 min

Met andere oren

In ‘Blikveld’ onderzoekt de Friese podcastmaker Joran de Boer hoe (vergeten) taal ons anders naar het landschap doet kijken.

12:30-13:30

60 min

LUNCH Radio

Hoor alles over het ontstaan en de meest onvergetelijke herinneringen van het 40jaar Oerol-project “Het eiland vertelt”. Ook boswachter Feline Zwaan schuift aan. Hoe herinnert de natuur eigenlijk?

13:30-14:00

30 min

De dag in

Een vooruitblik op de festivalavond, natuurinspiratie van Bosbeweging en nog tijd voor dat ene verzoeknummer, en dan: de dag in op de echo van Radio Oerol!

Leestijd: 1 minuut

De taal van connectie

Cliché maar waar: om je goed bij iemand te voelen hoef je niet dezelfde taal te spreken. Dat is ook een boodschap die A Life of Hiccups wil overbrengen met hun film die je tijdens Het Imaginaire Eiland kunt zien.

Tekst: Aybala Carlak, Still: A Life of Hiccups

Lees meer
 De taal van connectie

Praten over diversiteit is vaak een beetje ongemakkelijk en paradoxaal. We benadrukken vaak de eigenschap die iemand doet afwijken van de meerderheid van de mensen in onze omgeving – een huidskleur, een religie, een lichamelijke beperking – om vervolgens aan te geven dat die eigenschap eigenlijk heel normaal is. En daarmee benadrukken we tegelijkertijd dus dat iemand juist anders is.

Zo proberen we bij Oerol steeds toegankelijker te worden. We laten graag weten dat ook dove en slechthorende mensen bij ons kunnen genieten van wat theater te bieden heeft, met voorstellingen met tolken Nederlandse gebarentaal of ondertitelingen.

A Life of Hiccups is een productie die extra interessant kan zijn voor gebarentaalgebruikers. In de film volgen we twee voor elkaar onbekende mensen die een gesprek hebben: Milda, een storyteller uit Litouwen, en Tobias, een dove storyteller uit Amsterdam. Ze hebben andere achtergronden en gebruiken andere talen, gesproken taal en gebarentaal, maar ze lijken elkaar prima te begrijpen. Beiden benadrukken dan ook graag “dat het niet gaat om de verschillen tussen de twee mensen, maar juist de verwantschap.” En dan de terechte opmerking: “Gebarentaal is, net als andere talen, onderdeel van een cultuur. Zo moet het ook meer gezien worden, het maakt voor het verhaal niet uit welke twee talen nu precies gebruikt worden.”

Het idee voor de productie is ontstaan vanuit de intentie van Oerol en Erika Zeegers, een tolk Nederlandse gebarentaal en lobbyist met decennialange ervaring, om de gebarentaal in te zetten als kunstvorm. De regie en montage van A Life of Hiccups lagen bij Oerol-bekende Anastasis Sarakatsanos.

A Life of Hiccups duurt 30 minuten en is met je digitale toegangsbewijs te bekijken op Het Imaginaire Eiland.

 Verdriet en verbondenheid in het Formerumerbos

Leestijd: 2 minuten

Verdriet en verbondenheid in het Formerumerbos

Het was Hendrik Aerts van moON productions wederom niet gegund zijn Blackbird - Rebirth aan het Oerol-publiek te tonen. In besloten kring sloot hij het zo persoonlijke maar ook zo universele project af. Na afloop overheersten gevoelens van verdriet en verbondenheid, en bracht men een dronk uit op de toekomst.

Tekst: Henk Bovekerk, Beeld: Jonathan Sipkema

Lees meer

Op 30 juli 2018 werden actrice Linda Olthof en haar zoontje vermoord door haar ex-partner in New York. Theatermaker Hendrik Aerts van moON productions was innig bevriend met de begaafde toneelspeelster uit Deventer. Hij componeerde voor haar een spookachtig requiem, waarin hij de stemmen van de doden en de levenden in vele klankkleuren laat samenkomen. Blackbird - Rebirth werd dinsdag 8 juni voor een kleine, intieme groep Oerol-medewerkers ten tonele gebracht, ter afsluiting van twee slepende jaren van uitstel en afstel.

Een langwerpige weide in het Formerumerbos vormt het decor voor de muzikale presentatie van Aerts en violiste Diamanda Dramm, die blootsvoets door het gras zwiert. De avondzon (de videobeelden zijn van overdag, maar ondergetekende en andere festivalmedewerkers waren er ’s avonds bij) schijnt haar laatste goudgele stralen op de toppen van het lover. De stammen en het kreupelhout zijn reeds in schaduwen gehuld. In het midden van de weide, achter de twee spelers, strekt zich een langwerpige poel donker, stilstaand water uit, waar behalve vele muggen een subtiele mist uit opstijgt — de associatie met de mythische rivier de Styx is snel gelegd.

Aerts: “Wat wij eerder in de zaal hebben proberen te creëren, heeft dit bos al van zichzelf: de juiste stilte en een kloppende, unheimische sfeer. Ik wilde een wereld creëren waarin de doden met de levenden spreken. Een tussenwereld, een hiernamaals, een droomlandschap, geïnspireerd door de Noorse schilder Odd Nerdrum, een van Linda’s lievelingsschilders.” De enkele aanwezigen zijn gezeteld op krukjes van boomstam, het flesje muggenspray circuleert net voor aanvang op hoog tempo. In het gras naast de acteur liggen grote witte zakken, bevlekt in een schakering aan tinten van gestold bloed.

“De grote crux bij deze voorstelling was dat het geen privéaangelegenheid moest worden. Het moest een universeel verhaal worden waar iedereen zijn of haar ervaring of verlies in gespiegeld zou kunnen zien”, vertelt Aerts. Dat het hem met Blackbird - Rebirth gelukt is zijn persoonlijke verhaal te overstijgen, bewijzen de vele tranen die vloeien na afloop van de voorstelling. Wat de ervaring voor sommigen, onder wie Oerols artistiek leider Kees Lesuis, extra ontroerend maakt, is dat zij Hendrik Aerts en Linda Olthof in ditzelfde bos in 2010 de voorstelling Hij die nog van geen einde wist hebben zien spelen. Aerts: “De tour van Blackbird - Rebirth was zo opgebouwd dat we op plekken zouden spelen waar Linda bestaan heeft. We zouden ook in Deventer en in New York spelen. Helaas is bijna alles geannuleerd vanwege de pandemie. Op Oerol wilde ik desalniettemin de tour afronden. Het verhaal is verteld.”

Na afloop bracht Lesuis, die een handzaam formaat cocktailbar had meegebracht, een dronk uit op de toekomst.


Advertentie
 Kuitknuffelen, banktasten, maar vooral dansen

Leestijd: 3 minuten

Kuitknuffelen, banktasten, maar vooral dansen

Wanneer heb je voor het laatst iemand ter begroeting de hand geschud, zacht liefkozend vastgepakt of een zoen op de wang gedrukt? Na anderhalf jaar isolement en anderhalvemetersamenleving zijn de meeste mensen het fysieke contact een beetje ontwend. We vroegen choreograaf en danser Josephine van Rheenen van De Dansers om advies. “Ik heb een grote drang om mensen uit die angst en ongemakkelijkheid te halen.”

Tekst: Henk Bovekerk, Fotografie: Nichon Glerum, Videografie: Jonathan Sipkema

Lees meer

Om iedereen een uniek kijkje achter de schermen te geven worden er korte video's gemaakt over de makers en hun projecten.


De tijd van handenschudden, omhelzen en andere vormen van lichamelijkheid met de mensen buiten de eigen bubbel ligt inmiddels zo ver achter ons, dat velen zich al bij de geringste aanraking ongemakkelijk voelen. Een hand op de rug van mag ik er even langs, een dij tegen een dij wanneer we naast elkaar op de veerboot zitten, elkaar passeren in de nauwe doorgang van het portiek van de Vijfpoort: hartslag en lichaamstemperatuur schieten omhoog, de cortisol en de adrenaline tieren welig in onze aderen. Elkaar begroeten, hoe doen we dat nu? Doen we een boks, een elleboog, of een bluetooth-elleboog (een elleboog op afstand)? Dat een vuiststootje tegen een elleboog geen zeldzaamheid is in ons sociaal contact, illustreert de vervreemding van het lichamelijke waar we dankzij de pandemie mee te maken hebben.

Nu de vaccinatiegraad elke dag enkele procentpunten toeneemt, en inmiddels ook de geboortejaren ’86 en hoger aan de beurt komen voor de befaamde en door sommigen bevreesde prik in de arm, kunnen we onze spreekwoordelijke borsten nat maken voor alle lichamelijkheid van de post-coronatijd. Maar hoe doen we dat ook alweer? Hoe leren we opnieuw om elkaars lichamen aan te raken? Hoe omarmen we het fysieke contact? We vroegen choreograaf en danser Josephine van Rheenen van De Dansers — artists in residence op Oerol — om advies.

1. Doe de kuitknuffel

Niet lang na het uitbreken van de pandemie bedachten De Dansers de kuitbegroeting. Zo konden ze met ongeveer anderhalve meter tussen twee hoofden toch anderen fysiek hallo zeggen. Nu de toekomst waarin we elkaar weer handen kunnen geven nog niet helemaal is aangebroken, kunt u deze techniek alvast uitproberen om het contact met bijvoorbeeld uw buren of uw schoonfamilie weer wat te vernauwen. De kuitknuffel gaat als volgt: De ene partij, bijvoorbeeld uw schoonmoeder, gaat rechtop staan met de benen iets gespreid, maar niet te veel. De tegenpartij, u in dit voorbeeld, knielt of zakt door de hurken, en vouwt de armen bij wijze van begroeting om de beide kuiten van de ander, zoals een klein kind zich kan vastklampen aan de benen van de ouder. “Laat je niet tegenhouden door de raarheid van fysiek contact”, aldus van Rheenen. “Doe even je ogen dicht, probeer er niks van te vinden, ervaar hoe de temperatuur voelt, benader het open.”

2. Tast samen op de bank elkaars lichaam af

“Laat je niet tegenhouden door kwetsbaarheid. Ga eens tegen iemand aan zitten en blijf zo vijf minuten in stilte zitten, gewoon thuis, met een vriend of een kennis. Ga in een knuffelhouding zitten en houd die wat langer aan dan gewoonlijk. Niet proberen daar gedachten of een oordeel over te hebben, maar leun tegen de ander aan en kijk of je zo kunt ontspannen dat de ander het gewicht van je lichaam voelt. Probeer alle details te voelen: hoe warm de ander is, waar het zacht is, wat voor kleren iemand aan heeft, of je kunt ontspannen, wat je hoort. Mindful in het moment arriveren, maar in contact met de ander. Dat doen wij ook veel als oefening of als opwarming.”

3. Ga spelen, sporten, maar vooral… dansen

“Speel bijvoorbeeld eens Levend Stratego, ren samen achter een bal aan, of doe judo. Ik vind sport een heel voor de hand liggende manier om fysiek contact op te bouwen. Tegen kinderen zeg ik weleens: til iemand naar de overkant van de ruimte, of doe of je kat en muis bent. Dat gaan volwassenen misschien niet snel doen, maar het is een methode.” Van Rheenen is bang dat het wat zweverig klinkt, maar om de mensen nader tot elkander te brengen moeten wij het zweverige niet schuwen. En wat we vooral eens kunnen proberen om het fysieke contact weer te leren omarmen: dansen, veel dansen. “Zet een muziekje op en ga dansen. Kies simpelweg muziek die je zelf mooi vindt.” Voor Van Rheenen is dat de muziek van Laura Marling, en dan specifiek de nummers Blueberry Stone en Ghost. “Maar ik luister eigenlijk vooral naar de muziek van Guy.” Guy Corneille is behalve muzikant en componist van De Dansers ook haar vriend, man, (dans)partner, haar alles eigenlijk.

Hold Your Horses gaat in de week van 21 september in première in Berlijn. De Nederlandse première is op 2 oktober in de Paardenkathedraal te Utrecht.

Ingeborg uit Harlingen

Mokken om Oerol

Wat jammer dat we Oerol dit jaar niet met jullie kunnen beleven op Terschelling. Niet te lang mokken, volgend jaar zien we je vast weer terug. Jullie herinneringen verzachten dit jaar onze pijn van geen fysiek Oerol. Deze is van Ingeborg uit Harlingen:

"Maak je eigen Oerol mok. Dit kon je doen als je vrijwilliger was in 2009 in de vrijwilligerstent op de Westerkeyn. Ik heb 'm nog steeds!🥰"

Lees meer
 Mokken om Oerol

Wil jij jouw Oerol-herinnering ook in de dagkrant terugvinden? Dat kan! Stuur een SMS of Whatsappje met een foto, video of zelfs een spraakbericht naar 0620782040. Maak het zo gek, lief, leuk of ontroerend als je zelf wil.

Groetjes,
het dagkrantteam

Maak een deel uit van een digitaal Oerol kunstwerk!

Mis je Oerol ook zo? Wij willen jullie ook heel graag weer zien!

Wil je (digitaal) dansen op de Betonning of zwemmen in het meertje van Hee?
Speel dan mee in een bijzonder, digitaal kunstwerk van Diede van Vree zodat je dit jaar toch op Oerol bent geweest!

Lees meer

Stuur een mail naar connect@oerol.nl en dan sturen we jou een leuke, kleine opdracht!
Het kunstwerk zal worden onthuld op de laatste dag van Oerol (met jou erin).

Lokroepjes

Jacques en Tineke? Dat was toch meer dan 30 jaar: Tineke en Mariet! Corona, wat doe je toch allemaal? Volgend jaar zijn we er weer allemaal bij! Geneet dûrvan!!!😘

☀️✨Vandaag samen Oerol beleven met mijn lieve dochter, Nikki❣️
Tot zo lieverd... volgend jaar weer op Terschelling✨☀️

Hai Enna, nog n paar dagen dan weer heel anders Oerol vieren... Ik zoals gewoonlijk met de tent en jij nu ook, maar dan met een stacaravan. Hopelijk knap weer en veel Oerlol. xx Stella

Hey meiden uit Haarlem, volgend jaar zien we elkaar met Oerol weer. En misschien dit jaar ook bij de Oerkap of elders. Groetjes Ingrid.

Gezocht: een heerlijke vrouw voor mijn vriendin die lijkt op Oerol: mooi met diepgang. Ze houdt van feest en genieten, maar gaat moeilijkheden niet uit de weg. Ze onderzoekt ze. Ze is op het eiland tot en met 20 juni, 62 jaar en woont in Rotterdam. Bel me op 0622913433!

Lieve Jur, van harte gefeliciteerd. Alweer 13. Veel Plezier!!!

Waar kunnen we dansen

M&S, gefeliciteerd met 9 jaar verkering! <3

Hee sterspeler, Ik heb vanavond een kamer in Bornholm. Ik laat het bad vollopen en haal champagne.. Alleen jij mist nog in dit plaatje. Je weet wie je bent! ;)

Ik zoek een dans- en knuffelmaatje tijdens Oerol! Wil jij good vibes beleven met mij en mijn vrienden? Reageer morgen op dit lokroepje. Liefs, hoopvolle Kreeft 🦞

↑ Inhoudsopgave