DAGKRANT #10: BITTERZOUT EINDE

DAGKRANT #10: BITTERZOUT EINDE

ZONDAG 20 JUNI

Bitterzout einde

Een Imaginair Eiland komt daadwerkelijk tot einde. Het ebt weg, slinkt, tot het een Terschellingvormige herinnering is, gevoeld in het lijf in de vorm van bevredigende moeheid.

Iedere volgende generatie groeit op met minder melkweg. Onze natie is een baken van stralend kunstlicht, zegt schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra in De Correspondent. Maar vanaf dit eiland, Terschelling, de fysieke, de enige echte, kunnen we nog de magische sterrenhemel zien. Kijk, een vliegende ster. Doe een wens.

Jij, onze trouwe vriend, waarde lezer, hebt dit jaar van het eiland moeten dromen. We hopen dat de dromen levendig waren, dat je naar mooie oorden vloog en uitgerust en gelukzalig uit de roes kwam. Je krijgt vandaag nog een toegift, met artikelen die niet alleen dromerig zijn, maar die ook een stevige blik op de toekomst houden. De Onkruidenier onderzoekt hoe de mens kan omgaan met een als gevolg van klimaatverandering steeds zilter wordende bodem. Maria Lucia Cruz Correia wil de rivieren en zeeën hun eigen rechten geven. Wilbert van de Kamp van Innofest onderzoekt hoe we onze smaakpapillen inzetten voor een duurzame toekomst. En Juno Dijkshoorn nam vast een voorproefje op het verstandiger, iets gezondere leven na het festival, door in Een juttertje met... geen juttertje maar een koffie met ons te drinken.

Terschelling, bedankt dat we er weer mochten zijn. Oerol, bedankt dat we zoveel mensen mochten spreken en al die ontmoetingen met makers mochten hebben. Dagkrantvolger, dank dat we het aan jou mochten vertellen. Bedankt voor het lezen!

Zilte zoenen en tot volgend jaar,
Liefs van jouw Dagkrantredactie.

Zondag 20 juni 2021

Programma vandaag

10:15-10:17

2 min

Vangst van de dag

Mara vertelt je in 2 minuten wat je niet mag missen op Het Imaginaire Eiland.

09:00-14:00

300 min

Radio Oerol met Gian van Grunsven

Word wakker op de golven van Radio Oerol! Beleef het Festival via gesprekken met artiesten, medewerkers en eilanders, dagelijks van 9.00-14.00 uur.

15:30-15:40

10 min

Ik ben er ook nog (Aflevering 5) - BERG&BOS

Een muzikaal hoorspel in 5 delen over leren leven met verlies, voortleven en vergeten worden.

18:30-19:20

50 min

Pan~// Catwalk - Zwermers

In een stroom kledingwissels onderzoekt Zwermers de fluïditeit van onze identiteit.

20:00-21:00

60 min

Talks - Vurige Gesprekken met Mara van Nes

Rond het vuur gaat Mara van Nes in gesprek met verschillende artiesten over wat hen beweegt, waar ze vurig gepassioneerd over zijn of juist heel stil van worden.

doorlopend

OEROL 2022

We zien je graag fysiek op Terschelling tijdens Oerol 2022! Save the date: 10 t/m 19 juni 2022.

→ meer info

09:00-10:00

60 min

Wakker worden op de golven van Radio Oerol

Open je zintuigen met Radio Oerol: lekkere ochtendmuziek, momenten van meditatie, het dagelijkse ochtendverhaal om 09:45uur van storyteller Marga van der Linde en hoog bezoek van Oerol directeur Siart Smit voor een terug- én vooruitblik op het festival.

10:00-11:00

60 min

Goedemorgen Oerol!

Tune in: Gian onthult haar geheime locatie en ontvangt de gastheer om te praten over een prikkelarm jaar en deze onverwacht levendige niet-festivalweek. Met live muziek.

11:00-11:20

20 min

Hoorspel ‘Ik ben er ook nog’ – BERG&BOS

Om 11 uur hoor je alweer de laatste aflevering van het nieuwe vijfdelige hoorspel 'Ik ben er ook nog' van BERG&BOS met muziek van Jan Groenteman. Mis het niet!

11:20-12:30

70 min

LIVE DJ’s Plaatjes vullen Gaatjes

Misschien heb je ze wel eens op het eiland gezien, met vinyl grammafoonplaten op rijdend vintage meubilair. Of ze bij Radio Oerol in een gat konden springen? Dat gat maken we graag! Waan je in de straten van Midsland, op Westerkeyn of het Groene Strand.

12:30-13:30

60 min

LUNCH LAB - Finale

De 14 makers uit Oerol Lab interviewen elkaar op Radio Oerol: welke eilandervaring nemen zij terug naar wal?

13:30-14:00

30 min

De dag in

Live jam van Lab-makers, laatste herinneringen met wie nog aan komt waaien, en dan: de dag in op de echo van Radio Oerol en volgend jaar tegemoet!

 Met Sien Vanmaele achter het fornuis eten wij ons een weg uit de klimaatcrisis

Leestijd: 4 minuten

Met Sien Vanmaele achter het fornuis eten wij ons een weg uit de klimaatcrisis

Kan de planeet gered worden vanuit de keuken? Sinds begin 2020 zoekt de Belgische actrice en theatermaker Sien Vanmaele het antwoord op deze vraag. Ze is op het eiland om deel te nemen aan het Lab, waarin vijftien kunstenaars vanuit verschillende disciplines hun werk en onderzoeksvragen aan de groep presenteren en van elkaar leren. Voor de bijna complete redactie van de Oerol-krant gaf ze een demonstratie van haar kunsten vanuit Kookstudio Flang in de Pan, in Hoorn.

Tekst: Henk Bovekerk, Foto's: Nichon Glerum

Lees meer

“Ik doe onderzoek naar de voeding van de toekomst”, legt Vanmaele uit. “Alles waarvan ik denk dat het bij de toekomst kan horen, of dingen waarvan ik denk dat ze opnieuw bedacht moeten worden, die ben ik aan het onderzoeken. Als je het hebt over voeding, gaat het ook over hoe onze voeding gekweekt wordt, welke meststoffen we gebruiken, waar dat we ze kweken en hoe we dat op een duurzame manier doen.” Vanmaele volgde een opleiding Urban Farming en bekwaamde zich in diverse technieken om voedsel te bewaren, zoals fermentatie en pekelen.

Het menu van de toekomst

Wat staat er zoal op het menu in de toekomst? “Zeewier en microalgen, want die bevatten veel eiwitten en vitaminen die goed kunnen zijn bij een vegetarisch dieet.” Ook krijg je zilte groenten voorgeschoteld. “Veel van de landbouwgrond verzilt, want we gebruiken te veel zoet water. Zilte planten verdragen zout water beter. Er wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van zeewater om tomaten en aardappelen en andere groenten water te geven, zodat er minder zoet drinkwater naar de planten hoeft te gaan. Dat lukt heel goed, zeker op Texel zijn ze daar keihard mee bezig.” Ook insecten en zwammen zullen in de toekomst op ons bordje belanden, aldus Vanmaele.

Een ander belangrijk idee voor het eten van de toekomst is ‘zero waste’, oftewel het koken en eten zonder verspilling en zonder verpakking. Vanmaele: “Vanaf 1 juli ga ik drie maanden proberen zonder verspilling en verpakkingen te leven.” Ze heeft een maandmenu opgesteld en de verpakkingsvrije winkels in kaart gebracht. Deze zomer gaat ze met haar vriend kamperen in Frankrijk, en in plaats van haar baguettes elke dag in papier of plastic mee naar de tent te dragen, zal ze dat doen in een stoffen stokbroodzak gemaakt door haar moeder. “Die zak heeft de vorm van een stokbrood en als ik daarmee bij de Franse bakker aankom dan zal die wel begrijpen wat de bedoeling is.”

Planetaire bezorgdheid

Vanmaele voelt een enorme bezorgdheid voor de planeet. “Mijn dramaturg zegt: jij bent planetair bezorgd.” Vanwege die bezorgdheid probeert ze haar eigen leven duurzaam in te richten. “Je hebt altijd de tweestrijd: moet de overheid iets doen of wordt alle verantwoordelijkheid bij de burger gelegd? Hoe meer de burger zijn stem laat horen, bijvoorbeeld dat ze geen verpakkingen meer willen, dan luistert de politiek ook daarnaar. De meeste veranderingen komen op gang omdat burgers beginnen te protesteren.”

Ondanks haar bezorgdheid probeert ze niet te moraliseren. “Ik ben echt geen heilige, ik eet ook regelmatig vlees. Als ik nu denk hoeveel plastic ik koop denk ik: ik ben echt het slechtste voorbeeld ever!” Ze probeert een balans te vinden, en niet alleen maar alles extreem duurzaam te doen. “Je moet ook nog leven. Het leven is mooi en je moet het jezelf ook niet te moeilijk maken.” Op een drukke dag eet ze gerust een zak frietjes. Haar lievelingssauzen zijn huisgemaakte tartaarsaus van de friettent en Joppiesaus. Bij de McDonalds zul je haar niet snel vinden. “Dat mag niet van mijn lief.”

Voor Oerol heeft ze tijdens de lockdown een virtuele voorstelling gemaakt over microalgen. “Mensen krijgen thuis een envelop in de bus met spirulina, dat is een microalg.” Samen met haar moeder verdeelde Vanmaele een pot spirulina over vele kleine plastic zakjes met sluitstrip. Ze voelden zich net een stel drugsdealers. Daarnaast moesten de mensen zelf enkele verse ingrediënten inkopen om daar onder begeleiding van Vanmaele een eetbaar gezichtsmasker van te maken. “We doen een schoonheidsritueel waarin we onze huid reinigen met warm water en van honing een eetbaar gezichtsmasker maken.” Dat smeren mensen op hun gezicht, daarna wassen ze het weer af om daarna het gezicht te behandelen met een ijsblokje met rozenblaadjes, die zitten ook in de envelop. “Wat over is van het masker kan ’s morgens door de yoghurt, in een cupcake en anders kan het bij de compost of bij de kamerplanten.”

Vanmaele heeft altijd graag gegeten, althans dat beweren haar ouders. Haar passie voor koken is begonnen nadat ze heel ziek is geweest, ze heeft de ziekte van Crohn. “De ziekte van Crohn is een welvaartsziekte. Ze denken dat het deels komt door de voeding die wij eten, maar ze weten het eigenlijk niet zeker."

Wij mochten lekker proeven

In de tuin naast de kookstudio te Hoorn, te midden van een hottub, tuinmeubilair en een zelfverzekerd scharrelende witte kip, bereidt Vanmaele twee gerechtjes voor de Dagkrant van Oerol. Met uitzondering van een kuipje zure room van de Coop in Midsland kwamen alle ingrediënten van het eiland. De zeealsem die Vanmaele jouw dagkrantredacteur uit de hand voert smaakt alsof je goedkope parfum op je tong sprayt, maar verwerkt tot siroop heeft deze telg uit de composietenfamilie een uiterst zoete smaak. Cranberries gebruikt ze niet, want die zijn niet in het seizoen. Zoutmelde wel, de oerversie van de spinazie, door Vanmaele op Terschelling geplukt. Wil je er zelf op uit om Zoutmelde te plukken, dan kun je terecht op het wad. “Pluk alleen wat je zelf gaat gebruiken”, geeft de culinaire theatermaker als dringend advies.


Het eerste gerechtje dat Vanmaele voor ons bereidt — “Vlaamse eilanddip”, noemt ze het zelf — is een dip van zure room met zoutmelde, bloem van de zeekool, bloem van oesterblad, duinrozenblaadjes en kappertjes van schapenmadeliefjes. “Dat zijn madeliefjes uit een weide waar schapen grazen, dus die zijn bemest met schapenstront.” Met de rasp tegen haar buik geplaatst voegt ze er citroenschil aan toe. De ingrediënten zijn op smaak geselecteerd en het gerecht is kleurrijk. “Ik vind het leuk om verschillende kleuren te combineren. Ze zeggen altijd dat uw bord er moet uitzien als een regenboog. Welke kleur ingrediënten hebben betekent ook wat voor vitaminen en mineralen erin zitten.” We eten de dip door er met het taaie blad van de zeekool doorheen te lepelen en dat blad vervolgens af te likken. Het tweede gerechtje is de eerdergenoemde siroop van zeealsem, geserveerd in schelpjes die Vanmaele op het strand heeft verzameld en in kokend water heeft gereinigd.

Mocht je vandaag het festival willen afsluiten met een cocktail, dan adviseert Vanmaele een gin-tonic met zeekraal of een blaadje zoutmelde. Ook zeekraal vind je op het wad, het plantje heeft een zoute smaak. “Wat ook leuk is, is kauwen op een blaadje zoutmelde en het vervolgens wegspoelen met een shotje gin.”

Proost, en tot volgend jaar!

Wil jij ook eens de natuur in om je maaltijd bij elkaar te sprokkelen? Flang in de Pan (de Kookstudio van eilander Flang Cupido) geeft workshops, houdt excursies en biedt catering aan, alles met pure Terschellinger producten. Geboren en getogen op Terschelling, weet Flang Cupido alles van de eilander cultuur en natuur. Laat je smaakpapillen meevoeren door Terschelling!


Leestijd: 2 minuten

"De natuur geeft ons zoveel, maar wat doen wij eigenlijk terug?"

De activistische artiest Maria Lucia Cruz Correia is vastbesloten: de natuur moet serieuzer genomen worden. Met haar project Natural Contract Lab zou ze dit jaar op Oerol de relatie die de mens tot de natuur heeft, helen en herstellen. In het Oerol Lab bespreekt ze dezelfde thematiek.

Tekst: Aybala Carlak, Fotografie: Nichon Glerum

Lees meer

Maria Lucia Cruz Correia heeft een specifiek doel voor ogen: dat de rivieren erkend worden als rechtspersoon. “Dat is niet alleen een politieke daad, maar vergroot ook het begrip voor de natuur. Er zijn wel wetten om de natuur te beschermen, maar ze zijn niet altijd efficiënt. Een rivier of zee juridische rechten toekennen, kan ervoor zorgen dat er verschuiving in ons denken plaatsvindt over de natuur en onszelf meer gaan zien als rentmeesters”, zegt de kunstenaar.

Maar om zover te komen, legt ze eerst een juridisch, ritueel en wetenschappelijk traject af, samen met experts op die gebieden. Ze heeft maandelijks een wandeling langs iedere keer een ander deel van de Belgische Zenne-rivier geïnitieerd, waarbij ook die experts aanwezig waren. Ze wil daarmee het water en het leven dat er in en omheen is in kaart brengen. Het is volgens haar ook een manier voor ons meer empathie voor het water te voelen.

Het traject dat ze ervoor opgezet heeft bestaat uit drie delen: allereerst wordt gekeken naar de juridische kant van haar project, vervolgens wordt er ruimte gemaakt om te rouwen. Er wordt stilgestaan bij het levende water door bijvoorbeeld het geluid ervan op te nemen, zodat je als het ware het hart van de rivier of zee hoort kloppen. De wandelaars herdenken de natuur door iets uit hun eigen leven en herinnering naar boven te halen. Ten derde wordt de natuur bedankt, en wordt er een poging gedaan om iets terug te geven aan de natuur. “De natuur geeft ons constant zoveel, maar wat doen wij eigenlijk voor de natuur?”

Tijdens het Lab van Oerol herhaalt en verbetert ze dit proces vanaf Terschelling voor de Noordzee. Maria Lucia Cruz Correia wil het proces blijven voortzetten op andere plekken. Stukje bij beetje hoopt ze zo de natuur haar lang genegeerde rechten terug te geven.


Leestijd: 3 minuten

Wat te leren van het wad?

Jonmar van Vlijmen, Ronald Boer en Rosanne van Wijk onderzoeken met hun collectief de Onkruidenier de symbiose tussen de natuurlijke en culturele wereld. Met hun project SWEET - SWEAT (in 2019 ook op Oerol) willen ze zien hoe de mens zoutminnend kan worden. De zee rukt op, de grond verzilt, is er een manier om ons daaraan aan te passen?

Tekst: Jan van Tienen, Fotografie: Nichon Glerum

Lees meer
 Wat te leren van het wad?

De Onkruidenier praat met gierend enthousiasme over hun bevindingen, en ze hebben net goed nieuws gehad: ze hebben een beurs van het Mondriaanfonds ontvangen. Daardoor kunnen ze de komende drie jaar steeds twee maanden per jaar hun onderzoek voortzetten op Terschelling.

Het enthousiasme komt ook voort uit hun tomeloze fascinatie voor hun onderwerp. De afgelopen weken hebben ze veel tijd gespendeerd door goed en lang te kijken naar het landschap en gesprekken te voeren met experts. Hier een oproep om zelf ook langer en beter te kijken, aan de hand van een gesprek met collectief de Onkruidenier.

1. Zoek de plek waar verschillende soorten landschappen in elkaar overlopen

Ronald: “Een van de dingen die we hier bekeken was ‘de vierkante meter’. Dan zochten we een vierkante meter grond die op het snijvlak van twee verschillende soorten landschap liggen: wad en dijk, weide en wad, bos en duin. Op de grens van polder en duin keken we naar hoe sommige planten zich verplaatsen van inheems en wild naar gecultiveerd en in het duin. De processen die je dan ziet, probeer die te doorgronden. Vereenzelvig je, zoals Rosanne, met een klein stukje wad.”

2. Neem de tijd om te kijken (en schakel daarbij hulp in!)

Jonmar: “Als Onkruidenier weten we veel van planten, maar we willen ook het water beter leren kennen. In 2019 stonden we tijdens Oerol tien dagen lang in en om het water met onze installatie. Na die tien dagen wisten we nog niet precies waar we op stonden, wat voor processen er gaande waren onder onze voeten. Om daar meer over te weten te komen hielden we dit jaar trainingssessies met onder meer Waddenexpert Wouter van der Heij van de Waddenvereniging. Hij leerde ons door zijn ogen te kijken.”

Rosanne: “Ik wil leren hoe ik me met mijn lichaam tot het wad kan relateren, maar ik heb door Wouter ook geleerd wat voor pieren er bijvoorbeeld in de grond zitten, of waar de vervellende krab zich ophoudt. Je kijkt ook naar alle relaties tussen beesten en planten. We liepen met hem de oesterbank over, om te zien wat daar wel niet gebeurt. Je komt in een researchflow als je je niet meer bezighoudt met tijd, als je gehurkt op het wad zit. Je hoort de bubbels in het water, je ziet semi-transparante organismen bewegen, en als ik daar zit kan ik beseffen dat en steeds meer weet, en nog steeds helemaal niks. Ik kan me dan zo verwonderen over wat daar plaatsvindt. Als ik me zo voel, dan weet ik dat ik een goede dag heb.”

Jonmar: “Een tip voor mensen om zelf ook goed te kijken? Een van onze uitwisselingen was met was met Marleen van der Werf, een filmmaker die ons vertelde over haar ervaringen op het wad. Ze volgde roms acht uur lang een rupsje met haar camera. Dat is een aanrader om zelf ook eens te doen. En verder, ga ook eens met je neus vlak boven de bodem van de Waddenzee te hangen en kijk wat je ziet. Ga eens met je neus op de bodem van de waddenzee zitten. Wel met eb dan. Of ja, probeer het anders ook eens met vloed, wie weet wat het brengt.”

3. Breng niet alles onder woorden (kijk eens naar schuim)

Ronald: “Iemand anders met wie we werkten was Nina Glockner, een performancekunstenaar. Met haar spraken we over de mogelijkheid om het onderzoek ook non-verbaal te doen, met lichaamstaal. We vroegen ons af wat er zou gebeuren wanneer je een dag zonder praten doorbrengt.”

Jonmar: “Wij mensen zijn zo geneigd om dingen te benoemen. Je wil dingen heel snel labelen, maar misschien moeten we dat juist niet doen. Kijken met een taalloze blik. Kijk bijvoorbeeld eens zonder het te labelen naar schuim. Schuim is een fascinatie die onlangs is opgekomen. We willen schuimexperts worden.”

Rosanne: “Als Onkruidenier proberen we meer in processen te denken dan in individuele concepten. Iets als schuim noemen we zo, maar het is eigenlijk een constellatie van bubbels en organismen. Als je de beperking van een label achter je laat, ga je misschien over nieuwe dingen nadenken. Kan je soms je zintuigen vergroten? Kan ik nog meer horen? Nog meer voelen?”


 Gezouten kritiek smaakt lekker

Leestijd: 3 minuten

Gezouten kritiek smaakt lekker

Innofest is een stichting die startups helpt hun producten te verbeteren door ze in staat te stellen ze te testen op publiek op festivals. In de webshop van Oerol kochten honderd mensen een testbox met vijf verschillende producten van voedselinnovators, die de wereld beter proberen te maken. Wilbert van de Kamp werkt bij Innofest en presenteerde het eerste weekend online sessies met de ondernemers van de startups. Fun fact: Wilbert is een warme vriend van de Dagkrant, maar soit, voor alles is een tijd en een plaats. De tijd en plaats zijn nu voor de boxen die Innofest verkocht (maar ook een beetje voor de vriendschap, toch?)

Tekst: Jan van Tienen

Lees meer

Vriend Wilbert, hoe maak je het?

“Ik kom net van een shiatsu-massage af, dus ik ben bijzonder ontspannen.”

Uitstekend. Wat heeft Innofest op Oerol gedaan?

“Innofest en Oerol geven heel veel om wereldverbeterende dingen, en om voedsel. Rondom die onderwerpen hebben we vijf bedrijven gezocht die een goed idee hebben. Dat idee is nog niet af, daar willen ze veel over leren. Dat willen we op een mooie manier testen, het liefst lekker buiten in een tuin. Maar goed, dit jaar moest dat online, en om te kijken hoe we dat het beste konden doen hebben we gewerkt met Innofest-partners als InnoQuarter en Kitchen Republic. Zij hielpen ons ook aan mooie testcases. Uiteindelijk hebben we honderd boxen met daarin producten van vijf voedselondernemers verzonden aan het Oerol-publiek, met instructies voor de ontvangers. Die deden ook mee aan een online show, waarin ze feedback konden leveren op de producten die ze hadden ontvangen, het liefst met gezouten kritiek.”

En die ondernemers zitten daar dan ook bij?

“Zeker. Vorig jaar deden we dit ook, toen moest een ondernemer bijna huilen. Dit jaar was het ook niet mals. Bijvoorbeeld bij het bespreken van de ketchup van The Ketchup Project, die wordt gemaakt van tomaten die anders weggegooid zouden worden. Die drogen ze in, halen ze naar Nederland en ze maken er dan ketchup van. De onderzoeksvraag van de ondernemer was hoe mensen het nieuwe label zagen. Iemand zei dat het label qua vormgeving eruitzag als een conferentiecentrum. De ondernemer was verder alsnog heel blij met die feedback, dus dat was goed.”

Wat zit er nog meer in die boxen?

“Er zat Mixblik in, zij verkopen stoofmaaltijden in blik gemaakt door vrouwen die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen. Die makers hebben wel twintig verschillende boodschappen die ze hun product mee kunnen geven. Ze kunnen het hebben over vrouwen die een kans krijgen, over dat ze goede ingrediënten gebruiken, dat er dingen in zitten die Nederlanders niet kennen. Maar ja, dat kan je niet allemaal op dat blik zetten, je moet je boodschap kiezen. Van die twintig verschillende boodschappen willen ze terug naar vier of vijf. Daarmee hielpen we ze door die gesprekken een keuze te maken.”

“Er zat The Good Spice in, een kaneelsoort die via een eigen keten direct van de boeren komt. Die hebben we geproefd naast supermarktkaneel. Onbekend maakte een beetje onbemind: mensen vonden het niet zo lekker hoe het gemalen was. Ik heb het vanochtend nog in mijn yoghurt gedaan met wat aardbeien en havermout, en toen vond ik het toch wel grappig smaken.”

En nog meer?

“Kumasi is een frisdrank die wordt gemaakt van de bes die rondom de cacaoboon groeit. We bespraken waar je het zou drinken, en wat je ervoor zou willen betalen. Dan was er nog I sea Tuna, een tonijn-vervanger die wordt gemaakt van zeewier en erwten, in Nederland. Dat product is nog niet eens uit de ontwikkelingsfase. Die werd bevroren aangeleverd.”

Ondernemers tevreden?

“De ondernemers zijn er blij mee, omdat ze zulke praktische feedback krijgen. We nemen ze ook mee in het proces van zelf beter worden in het aanscherpen van hun onderzoeksvragen. Hun vragen over hun eigen product worden scherper. In plaats van iets te vragen als ‘wat vind je wel leuk aan mijn product?’, kan je ook vragen: ‘waarom zou je mijn product absoluut niet kopen?’”

Nou, klinkt goed allemaal! Zit je op de fiets?

“Nee. Ik wandel en het waait hard in Groningen.” 

Hopelijk tot gauw weer Wilbert!

“Doei!”


Leestijd: 1 minuut

Een juttertje met...

Om de sfeer op het eiland te proeven en de tongen los te maken, drinken we met mensen op het eiland een vliegensvlug juttertje. Vandaag drinken we er eentje met performer en make-up artist Juno Dijkshoorn, al dronk zij verstandig genoeg een klein koffietje.

Tekst en beeld: Henk Bovekerk

Lees meer
 Een juttertje met...

“Enig vind ik Oerol. Vroeger, toen ik hier nog woonde, was ik altijd op Oerol. In 2012 heb ik zelfs een keer meegedaan aan een voorstelling, Wasteland van Alexandra Broeder. Het waren allemaal kinderen van het eiland van een jaar of 10, waar ik er een van was. We gingen volwassenen ontvoeren in een bus. Daarna ben ik een hele tijd niet geweest. Een paar jaar geleden hostte ik samen met Thijs Weijland een podium op de Betonning, als performers. Een soort gogodanseressen. De laatste keer dat we dat podium hostten ben ik achteraf met een groep Engelse meiden naar het Noordzeestrand gegaan om te skinnydippen. Daar ben ik toen een groot deel van mijn kleren verloren. Dat was weggewaaid of ik kon het gewoon niet meer vinden, het was ook donker. Moest ik halfnaakt op de fiets weer terug naar West. Daar woon ik sinds november weer bij mijn ouders, want vanwege de pandemie is veel van mijn werk stil komen te liggen. Nu werk ik bij de wasserette in Midsland. Heerlijk werk om bij weg te dromen: was vouwen, was in de machine stoppen, was sorteren. Nu de pandemie bijna voorbij is hoop ik op veel succes en rijkdom. Succes betekent voor mij dat je allemaal dingen mag doen die je leuk vindt om te doen, en daar goed mee verdient. Ik ben opgeleid tot make-upartist, en daar zou ik graag meer werk in hebben. Editorial looks, dat zijn de high fashion make-up looks. Volgend jaar ben ik er zeker weten weer bij, want ik ben gewoon dol op Oerol.”

 Toch nog een voorstelling zien?

Oerol spoelt aan

Toch nog een voorstelling zien?

Het eiland is prachtig, maar het mocht dit jaar niet zo zijn dat jij op je grasduintje van een voorstelling kon genieten. Daarom hebben we iets dat hopelijk de pijn van het gemis verzacht. 

Van 24 t/m 27 juni spoelt Oerol aan in De Harmonie in Leeuwarden. Jouw voorstelling kun je dus nog meepakken aan de vaste wal. Het programma bestaat onder andere uit Nynke Laverman, Amber Docters van Leeuwen (lees meer over Amber in de Dagkrant van vrijdag 18 juni) en Zwermers (bekijk de teaser in de Dagkrant van dinsdag 15 juni).

Bekijk hier het complete programma van Oerol spoelt aan.

Beeld: Nine Islands

Kompagnie Kistemaker

Hoe maak je eigenlijk zo'n long take?

De long take die Kompagnie Kistemaker maakte voor Het Imaginaire Eiland heeft behoorlijk wat mankracht, bloed, zweet, tranen en uurtjes gekost. In deze making of zie je hoe dat precies in zijn werk ging. 

Lokroepjes

Goedemorgen Sebastiaan,

Eindelijk weer op het eiland, en dan je verjaardag vieren! Van harte gefeliciteerd en een fijne dag!🎉😘🍻😘🥂😘🍷😘

Marjorie, Henk en Xeni

Joepieee jullie zijn er!! Geen pizza & prosecco op Terschelling, maar kibbeling & Jutter 💥 (ps mijn weersvoorspellingen waren niet helemaal juist maar het waait wel weer over 🌞)

Eilandgenoten….

Wijze woorden van de Witte ridder op het stalen ros;

Onder zijn helm een wilde haardos

Breek een lans voor het verbannen van het mondkapje

Anders drinken we volgend jaar nog door een rietje ons tapje

Liefs uw jonkvrouwe

‘Als de mannen op het vaste land de hint ‘kijk wat leuk dit jaar toch een dagkrant met lokroepjes en hier is het nummer van de redactie’ niet begrepen, dan was je vast niet duidelijk genoeg,’ zou paardencoach Jaeike zeggen.

Lieve berichtjes op duinweg formerum, Maaike is er erg blij mee🌸

Cupido schoot jullie naar de Kooi,

Buurtjes met beat en ook nog eens mooi.

Stiekeme dansjes zelfs in de ochtendgloren,

Gezang in de nacht was tot laat te horen.

Het weekend ging veel te snel,

Onthouden jullie óns wel?

De poncho piepshow is een al oude oeroltraditie (volgens de overleveringen al uit 2005). Dus E, wat nou cape... T is een poncho! En je weet wat je te doen staat

Lieve Mama, alweer voor de 29e keer op Oerol en altijd jarig in de week tijdens Oerol... Woehoeeeee! Nu samen met je dochter en man op Terschelling. Gefeliciteerd lieve mam <3. Liefs, Marieke & Berend

Lief Oerol, dit jaar mijn eerste ontmoeting met jou. Ik ben op slag verliefd. Het voelde als een omarming en opluchting om met jou hier te zijn. Dank voor je goede zorgen.❤️

Als water kon onthouden,

Hoe wij van elkaar houden

Dan gaat onze liefde voor altijd

Mee in de tijd

Zonsondergang-overdenking:
Iets is er of is er niet

Ik zag je kibbeling eten op de haven. De ravigotte saus droop langs je mondhoek. Je vette vingers kon je nergens afvegen. Jij zag alleen je visje en de azende meeuwen, maar ik keek alleen naar jou. Ben je nog op het eiland? Gr. Tom

Ik heb nog nooit een man met zulke kadetjes over het eiland zien rondwandelen. Oprecht, ik bleef maar kijken. Je zou er geld voor kunnen vragen, maar ik hoop dat een biertje ook goed is. Dan kan ik je nog iets langer aanschouwen. App je naar de dagkrant voor mijn nummer? Kusjes Maud

Lieve vader, papa, festivalmaker,

Fijne vaderdag! ❤️

Kus van Daniël & Hannah

dankjewel allemaal ik heb een eigen pak fuze tea gekregen jullie zijn top!!!!!

Vrolijke Tweeling, kom je me zondag om 12:30 uur uitzwaaien op de Haven? Dank voor je berichtjes. X nog altijd hoopvolle Kreeft 🦞

WB 8 appreciation lokroepie:
Met z’n vijven in één huis wel twaalf dagen lang…

Dank voor alle dansjes, cocktails en genadeloze partijen who’s the man
Dank voor alle flauwe grappen en goede gesprekken
jullie mooie mensen met draaiende camera en vlotte pen.

Met z’n vijven in één huis wel twaalf dagen lang…
Weet dat ik nu alweer naar volgend jaar verlang!

Lieve Sven fijne vaderdag en tot vanavond!

Dank lieve Maria voor het oppassen en alle goede zorgen zodat ik hier 12 dagen het eiland over kon scheuren, tot straks!

Gosse en Sjoerd, wat waren jullie fijne achterburen. Volgend jaar weer? Of nog even voor vertrek zin in een borrel? Met z’n drieën, gewoon even, quality time. Liefs, Martin

Voor het Oerol meisje met krullend haar... kan je de zondag patat dag niet ruilen voor toch een dag langs het buffet? Groetjes de blonde jongen van de Stayokay... 😀

Wat was je heet, ik heb een zonnesteek aan je overgehouden. Laten we dit aan de wal voortzetten. Ik kan je geen dag meer missen in mijn leven. Dikke kus je DTP'rtje 🧡

Wat een geluk als liefde lang geleden op Oerol onder de sterren is begonnen. Elk jaar weer die Heineken glimlach! #IkHebGenoten

Fabi, fabi, fabifabifabi, FABIIIIIIIII

↑ Inhoudsopgave